Публикация

Необяснимите неща от физиологията на човека

Достиженията на медицината и технологиите са изключително напреднали. Но все още остават доста загадки, чиито отговори трябва да се намерят.


Достиженията на медицината и технологиите са изключително напреднали. Но все още остават доста загадки, чиито отговори трябва да се намерят. Всички ние сме свикнали с тези "прстички и обикновени неща", които са част от нашата физиология или психология. Но те продължават да бъдат мистерия за учените, според британското списание „Ню Сайънтист”.

Ето някои от тях:

Изчервяването. Чарлс Дарвин е смятал, че лицето ни става червено, когато се притесняваме и лъжем, защото природата така предупреждава другите. Засега няма категорично обяснение защо го правим.

Смехът. Когато се смеем, количеството на хормона на щастието ендорфин в тялото ни се покачва и се чувстваме добре. Неизвестно е обаче защо се смеем и кое ни разсмива. Скорошно изследване доказа, че не шегите, а баналните коментари ни карат да се усмихваме повече.

Целувката. Потребността да се целуваме не ни е заложена генетично, защото хората в не всички общества се целуват. Повечето учени смятат, че желанието за целувка произхожда от кърменето в бебешка възраст.

Сънищата. Зигмунд Фройд смята, че сънищата са огледало на нашето подсъзнание и ни помагат да се справим с емоциите. Няма аргументирано обяснение защо мозъкът ни произвежда странни видения докато спим.

Суеверията. В еволюционен аспект те нямат смисъл. Този импулс обаче се следва от първите хора до днес.

Бъркането в носа. Неприятният навик е характерен за около три четвърти от тинейджърите на планетата. Но, не е ясно защо го правят. Според една от най-смелите теории така се засилва имунната система.

Юношеството. Човекът е единственото същество на земята, което го изживява. Редица специалисти твърдят, че целта му е да се реорганизира мозъкът ни, преди да станем възрастни и да изживеем необходимата лудост на младежките години преди да дойде времето, когато вече чувстваме отговорност.

Алтруизмът. Биолозите все още не открили логична причина защо всеотдайността и себераздаването на околните ни доставят удоволствие.

Изкуството. Хората имат нужда от него, за да дадат израз на таланта си. То е еквивалентно на изначалната нужда на пауна да разпери опашката си... просто така. За да я видят другите.

Окосмяването. Космичките по човешкото тяло са разположени на единствените места, където приматите нямат окосмяване. А се смята, че произхождаме от маймуните.

Плачът. Няма научно обосновано обяснение кое ни кара да плачем и кое произвежда сълзите. Както и защо жените плачът повече от мъжете.  

Коментари