Публикация

ГИНЕКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Ракът на маточната шийка е болестно състояние, което засяга шийката на матката. В повечето случаи този рак се причинява от вирус, наречен човешки папилома вирус (human papillomavirus, HPV).



Човешкият папиломавирус (HPV) се предава лесно, без по-голямата част от хората да знаят това. Инфекцията преминава без симптоми. Това става предимно чрез полов контакт, но са регистрирани и случаи на предаване чрез орално и мануално - генитални контакти.
Независимо, че смъртните случаи са значително намалени в някои развити страни, ракът на маточната шийка взима много жертви по света. Дневно умират около 680 жени от рак на маточната шийка, което прави около 250 000 жени всяка една година.
В нашата страна всяка година от тази социално значима болест са заболели над 1100 жени, от които починали са около 550 жени, което прави висок процент на починалите жени у нас.
Освен рак на маточната шийка HPV може да причини и други като цервикалната дисплазия, дисплазията на вулвата и гениталните кондиломи.
Изследванията на тези заболявания показват, че около 55% от жените водещи активен полов живот ще се заразят с причинителя HPV и то във възрастта от 15 до 35 години. Въпреки че голяма част от тези инфекции преминават без последствия опасността си остава.
Колпоскопията се използва за ранно разпознаване на предракови състояния, ракови процеси, както и за установяване на рак на шийката на матката при жените, причинен от HPV. С нейна помощта се диагностицират изменения на матката и на лигавицата на шийката на матката.
МЦ „Хармония” предлага ранно диагностициране на на рака на шийката на матката и с това добър изход от последвалото лечение.
Ние работим съвместно с едни от най-добрите онко-гинеколози, които могат да ви прегледат и извършат профилактика срещу появата на рака на маточната шийка.

Коментари