Публикация

Бързите кредити и заплащането на неотложните медицински разходи

Коментирайки ниското ниво на застрахователна грамотност, както и високия процент хора без спестявания за неотложни медицински разходи, бързите кредите са една реална възможност вие лесно да получите пари за вашите нужди. На какво се дължи този феномен в България?



Свикнали сме да мислим, че бързите кредите са предимно полезни за хора, които желаят да купят скъпа техника на изплащане или имат неотложен спешен разход за покриване, примерно екскурзия или ремонт на жилището.
По данни на Националния осигурителен институт в България има около 2 200 000 пенсионери.  Едва три процента от тях получават максималната по размер пенсия – над 800 лева. Болшинството от пенсионерите са осъдени да се справят с 200-250 лева на месец. Тази сума е често недостатъчна дори да покрие комуналните сметки, но  на много българи се налага заедно с това и да си купят  храна, лекарства, дрехи, наем. Колкото и да е трудно, с цената на много икономии, хората в пенсионна възраст успяват да свържат двата края.

Но какво се случва, когато в тази изключително проблемна възраст се наложи спешна медицинска интервенция или друг разход, пряко свързан със здравето. По анкета на framar.bg от февруари месец, 2016 година, над 80 % от анкетираните декларират, че нямат спестявания и поради това нямат как по друг начин да посрещнат тези сметки, освен да вземат заем.

Типично за България е  и изключително ниското доверие към  евентуални застрахователни продукти, които биха могли да покрият разходите по неотложна операция или друг вид непредвидено скъпо лечение. Въпреки усилията на компаниите от бранша, българинът няма навик или все още не осъзнава нуждата от това да има застраховка в полза на неговото /или на неговите близки/ здраве. За съжаление, почти негласно оправдание  всеки може да намери в многото неясноти и клаузи в договорите, което плаши повечето потребители. Често застрахователните компании покриват определени разходи в избрани болници, а не всичко, което е също проблем  за повечето хора. Факт е, че ако се огледате и поразпитате около вас, единици са тези, които са вложили пари в подобна застраховка. Липсата на яснота и сигурност е основна пречка за един такъв доста логичен за други страни по света вариант.

В спешен случай на нужда, ако не могат да заемат пари от свои близки /най-често деца/ или не искат да ги товарят, пенсионерите в България правят избора да вземат бърз кредит.  Банките са често недостатъчно активни и нямат интерес да заемат по-малки суми, както и имат своите изисквания за документи, определен срок на разглеждане, процедури, които отнемат време и нерви.
Бързите заеми   са предпочитани от  пенсионерите, защото:
-    По-малко формалности при подаване на документите
-    По-бързо се получават парите и по-бързо ще решат проблемите си
-    При внимателно подбрана компания, лихвите са разумно високи
-    Одобряват се дълги периоди на изплащане, разпределени на малки суми, което устройва повечето от тях
-    По-висока гъвкавост в отношението към клиентите

Много често  модерните пенсионери правят своя избор онлайн / на подобни сайтове това е много удобно http://burzi-krediti.com/speshni-krediti / или са подпомогнати от своите деца или внуци.

С оглед на спешността на ситуацията, много често кредитните компании проявяват изключително разбиране към своите клиенти и ускоряват процедурата на одобрение, когато става въпрос за неотложни медицински разходи.

Погледнато от друга страна, пенсионерите са предпочитани клиенти, заради тяхната висока коректност и зрялост при взимане на бързи заеми.  Това позволява  на компаниите да отдават и преференциални условия,  когато те преценят , че налице е коректен партньор, който знае как да управлява взетата от него сума, в полза на неговото или на близките му здраве.

С информационното съдействие на burzi-krediti.com


Коментари