Публикация

Д-р Валентин Христозов : Ще развием оперативната офталмология при деца в Старозагорски регион

От началото на април 2016 г. д-р Валентин Христозов е ръководител на Очно отделение в Болница „Тракия“ – Стара Загора


От началото на април 2016 г. д-р Валентин Христозов е ръководител на Очно отделение в Болница „Тракия“ – Стара Загора.

Д-р Христозов е завършил медицина в Медицински факултет град Стара Загора през 1995 г. От 2001 г. е със специалност по очни болести. Специалист е в оперативното лечение на катаракта с имплантиране на вътреочни лещи, глаукома, пластични операции на клепачи и травми на очите. Извършва диагностика с флуоресцеинова ангиография, компютърна периметрия, безконтактна тонометрия и пахиметрия, ОСТ-скенер на ретината при диабет, дегенерация на макулата и глаукома. Прилага лазерно лечение на различни очни заболявания, вкл на ретината при диабетна ретинопатия.

Д-р Христозов има аспирантура към Очна клиника на УМБАЛ - Стара Загора на тема "Наследствена очна патология и слепота в Старозагорски район". Има 15 публикации в специалиализирани очни издания и различни специализации в страната и чужбина.

Член е на Американската академия по офталмология, Българското дружество по Офталмология, Съюза на офталмолозите в България и Националната глаукомна асоциация.


- Д-р Христозов, какви са плановете ви за развитие на отделението по очни болести в Болница „Тракия“ като негов нов ръководител?

- Очно отделение на Болница„Тракия“ разполага с висококвалифициран медицински екип и отлично оборудване. Нашата амбиция ще бъде отделението да се развие в още много нови посоки. Говоря не само за оперативно лечение на катаракта, което е много добре застъпено към момента, но и за оперативно лечение на глаукома и на заден очен сегмент. Нашите цели са развитие и на детската офталмология като диагностика, проследяване и възможности за лечение, включително оперативно лечение при деца с очна патология – нещо, което в момента не се прави в Стара Загора и региона. Основен акцент ще поставим и върху развитието и утвърждаването на рефрактивната хирургия, използвайки високоспециализирана лазерна апаратура, с която разполага отделението - фемтосекунден лазер за рефрактивна хирургия VisuMax и ексимерен лазер MEL 80 на лидера в бранша Carl Zeiss.

- Какви предимства и възможности дава оперативното лечение с лазерната апаратура VisuMax?

- Този лазер служи за извършване на много фини срезове и прецизна оптична корекция при рефракционни аномалии на окото. Той дава отлични резултати при корекции на късогледство, далекогледство и астигматизъм. В други лазерни центрове в страната и чужбина тези срезове се извършват с микроножове, които не могат да постигнат прецизността и точността на лазера. Много от пациентите от Стара Загора и региона не са информирани, че Болница „Тракия“ разполага с такава техника и специалисти, които могат да извършват тези корекции. Затова те пътуват напоследък за тази процедура в република Турция. Вярвам, че ще променим това. Целта ни ще бъде да популяризираме възможностите на VisuMax и да го използваме максимално за рефрактивната хирургия. Тук е момента да спомена, че от няколко дни водим преговори с фирма Zeiss за "ъпдейт" на лазера и за използването му и за катарактална хирургия, което означава част от оперативната процедура да бъде извършвана още по-прецизно с помоща на лазер.

- Знае се, че така наречената витреална хирургия на заден очен сегмент е нещо рядко извършвано в България. Как ще бъде наложена тя в Очно отделение на Болница „Тракия“?

- Идеята е в началото да каним колеги, които са водещи специалисти в тази хирургия, като постепенно целта ще бъде да утвърдим специалисти от нашата болница, които да извършват този вид операции. Витреалната хирургия наистина е по-специфична. Изграждането на такъв специалист е труден и продължителен процес. Затова първоначално ще използваме „чужда“ помощ, но с течение на времето ще наложим хирургията на заден очен сегмент като рутинна процедура в Болница „Тракия“.

- Какви възможности ще даде на най-малките пациенти от Стара Загора детската очна хирургия, която казахте, че ще бъде едно от новите направления в работата на отделението?

- Още сега, в средата на април, стартираме съвместен проект с един от водещите специалисти по детска офталмология, д-р Росица Лолова от болница „Света Ана“ в София. Тя ще идва периодично в Болница „Тракия“ в Стара Загора. Ще извършва прегледи и ще оперира деца и възрастни, страдащи от страбизъм (кривогледство). В средата на април д-р Лолова прегледа първите си пациенти в очния кабинет на „Трета поликлиника“. Първите 3 деца със страбизъм ще бъдат оперирани на 27 май. На 13 и 27 май д-р Лолова също ще проведе прегледи в Стара Загора.

Детската офталмология е нещо ново не само за Очно отделение на Болница „Тракия“, но и за Стара Загора и региона. Оперативното лечение на очните болести при деца засега е „бяло петно“ за нашия регион. Децата, които са имали необходимост от извършване на операции за кривогледство, са били изпращани или във Варна, или в София. Но вече няма да бъде така. Идеята е тези деца да се оперират и да се наблюдават тук, в Стара Загора, което ще спести на тях и техните родители неудобствата около едно пътуване и пребиваване в отдалечено населено място.

- Какви други очни заболявания при децата, освен кривогледство, ще бъдат лекувани тук?

- Амбицията на нашия екип е да започнем оперативно и консервативно лечение и на така нареченото „мързеливо око“ при децата. Идеята ни е някои от нашите колеги да насочат вниманието си изцяло върху детската офталмология. Много е важно децата с очни проблеми да бъдат диагностицирани и лекувани в първите 7 години, за да има ефект от лечението. Други направления, в които ще се развиваме, е глаукомната хирургия. По отношение на оперативното лечение на катаракта ще продължим добрите традиции. Предлагаме на нашите пациенти богат набор от висококачествени лещи за максимално добри резултати и зрение след операцията.

Колегите ми в отделението имат много добри резултати при оперативното лечение на клепачи - ентропион, ектропион, птози и др. С колегите от УНГ отделението имаме желание за съвместна работа при оперативно лечение  на слъзните пътища - дакриоцисториностомия с достъп през носа. В тази област нашите специалности се припокриват.

- А вие лично, като специалист офталмолог, в кои от всички тези направления ще се ангажирате?

- Смятам да насоча усилията си най-вече в оперативното и лазерно лечение на катаракта, оперативното лечение на глаукома и рефрактивната хирургия. Идеята е всеки един от лекарите в екипа на Очно отделение на Болница „Тракия“ да бъде профилиран в различна област на нашата специалност. Всеки от тях ще има свободата да се развива в онази област, в която има най-големи интереси. Екипът от лекари, сестри и санитари в отделението е подготвен и сплотен и смятам, че ще успеем да постигнам набелязаните цели.

Коментари