Публикация

Полова въшливост

Половата въшливостта е заболяване, разпространено сред хората в сексуално активна възраст.



Какъв е причинителят на заболяването?

Половата въшливост се причинява от срамната въшка. Половата /срамна/ въшка е паразит, който се разпространява в резултат на директен контакт между двама души.

Срамните въшки се прикрепят към основата на косъма в генитално-аналната област и при директен контакт могат да се прехвърлят върху окосмената област на партньора. Понякога освен по окосмените части на половите органи тя може да се разпространи и до мишниците, веждите и дори миглите.

Въшката се храни с кръв от човека, по тялото на когото живее. Тя забива хоботчето си в кожата и смуче кръв.

Как става предаването на заболяването?

Паразитите се предават по полов път и при спане в общо легло. Рядко са възможни и други начини за предаване на въшливостта.

Обичайно срамните въшки могат да бъдат открити 7-10 дни след контакт с партньор, от когото е станало заразяването.

Какви са проявите на половата въшливост?

Най-често заразените с полови въшки хора забелязват самите паразити по космите в гениталната си област. На местата, на които въшката е забила хоботчето си, се появяват червеникави възелчета, което е съпроводено със силен сърбеж. Характерна е появата на синкави петна по кожата на корема и бедрата, т.е. местата, на които е ухапването. Разчесването създава условия за развитие на допълнителна инфекция в засегнатата кожна зона.

Съществува ли лечение на половата въшливост?

Да. Половата въшливост се лекува, като тялото се намазва с инсектициден лосион двукратно през 7 дни. Добре е в случай на съмнение дали се касае за полови въшки, лечението да започне след консултация с лекар. Важно е спазването на всички препоръки, написани в упътването на лекарственото средство или дадени от лекаря както по отношение на намазването, така и за изпиране и обеззаразяване на дрехите и жилището.

Д-р Росица Денчева
дермато-венеролог 

Коментари