Публикация

ПРОФ. ГРИГОР ГОРЧЕВ – ЕДИН ОТ ТРИМАТА УЧЕНИ, НОМИНИРАНИ ЗА ПЪРВАТА НАЦИОНАЛНА НАГРАДА „ЕВЛОГИЙ И ХРИСТО ГЕОРГИЕВИ“- 2016 ЗА ПРИНОС КЪМ БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО

Чл.-кор., проф. д-р Григор Горчев, д.м., - пионер във въвеждането на роботизираната хирургия в Югоизточна Европа и активно налагащ модерната високотехнологична медицина в България


Чл.-кор., проф. д-р Григор  Горчев, д.м.,  - пионер във въвеждането на роботизираната хирургия  в Югоизточна Европа и активно налагащ модерната високотехнологична медицина в България  е един от тримата професори, номинирани за първата награда  "Евлогий и Христо Георгиеви" в областта на образованието.

Другите две номинации са за  проф. Минко Балкански - физик от български произход , преподавател в университета "Мария и Пиер Кюри" в Париж и в още 33 университета в цял свят и историкът от Великотърновския университет проф. Христо Глушков - един от най-големите изследователи на живота и дейността на Евлогий и Христо Георгиеви.

Официалното представяне на номинациите в област „Образование“ се сътоя на  27 април  в Софийския университет .  Наградите са учредени в знак на признателност към  известните  карловски  предприемачи и щедри дарители от 19 в.,   обезпечили  средствата за изграждането на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

 Право на номинация в област „Образование” имаха български граждани, които със своята дейност допринасят за развитие на българското образование във всички негови форми, а самите номинации са предложени от ректорите на университети в България и се утвърждават от Организационният комитет на национални награди „Евлогий и Христо Георгиеви за принос към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса.

Коментари