Публикация

Холестеролът и сърдечната недостатъчност


Американски учени са открили, че аномалиите в нивата на холестерола могат значително да повишат риска от сърдечна недостатъчност.

Проучването, публикувано в Circulation, е обхванало 6860 души на средна възраст  44 години без предишни сърдечно-съдови проблеми.

По време на изследването 680 от участниците  развили сърдечна недостатъчност – 12,8%  били с нисък „добър” холестерол (HDL), 6,1% с нормални нива на HDL, 13,8% с високи нива на non-HDL (от общия холестерол се изважда добрият и остават триглицеридитe и лошият холестерол LDL), 7,9% с нормални нива на non-HDL.

След като учените отчели факторите възраст, пол, индекс на телесната маса, кръвно налягане, диабет, тютюнопушене, открили, че рискът от сърдечна недостатъчност е с 29% по-висок при тези от участниците, които имат висок non-HDL холестерол и с 40% по-нисък при тези с висок „добър” холестерол.

Опасността от инфаркт е по-голяма с 13% при висок non-HDL и 25% по-малък при висок HDL.

Според учените контролирането на промените в нивата на холестерола (HDL и non-HDL) може да има дълготраен положителен ефект върху предпазването от сърдечно-съдови проблеми.

Коментари