Публикация

Идентифицирането на гените, които са в основата на хроничните възпалителни заболявания, може да проправи пътя за ново лечение

Изследването, продължило 8 години, в което участват 86 000 субекта от 26 страни, идентифицира близо 200 гени, отговорни за анкилозиращ спондилит (Болест на Бехтерев), болест на Крон и улцерозен колит (общо известни като възпалителни заболявания на червата), псориазис и първичен склерозиращ холангит.


Изследователи от Куинсланд са помогнали за идентифицирането на стотици гени, причинители на пет инвалидизиращи хронични възпалителни заболявания.Изследването, което е продължило осем години и в което участват 86 000 субекта от 26 страни, идентифицира близо 200 гени, отговорни за анкилозиращ спондилит (Болест на Бехтерев), болест на Крон и улцерозен колит (общо известни като възпалителни заболявания на червата), псориазис и първичен склерозиращ холангит.

Според един от авторите, проф. Мат Браун от Куинсландския технологичен университет на Бризбейн, констатациите от изследването проправят пътя за ново лечение и дори потенциално излекуване. Той каза:

“Това беше наистина вълнуващо. Вече знаем, че основната причина, поради която тези болести се появят съвместно в семейства и отделни лица, се дължи на генетични ефекти. Явна е взаимовръзката между гените, които притежаваме, и заболяванията,  за които всъщност става дума”.

Изследваните пет възпалителни заболявания засягат около 3 на сто от населението на света.

Професор Браун казва, че някои от 200-те гени засягат бактерии и вируси,  които нормално се намират в червата.

“Това показва, че ако успеем да регулираме бактериите и вирусите в червата, ще сме в състояние да спрем тези заболявания”, каза професор Браун.

Фокусът сега е върху тълкуването на тези констатации и довеждането им до изводи, които имат значение за пациентите.

Браян Шрьодер, който страда от анкилозиращ спондилит в продължение на години преди да бъде диагностициран, казва, че възможността за генетично изследване е от решаващо значение.

“Това означава, че децата ми могат да бъдат диагностицирани много по-рано, затова е толкова важно да може да се прави такова  изследване.   Надявам се, че подобна възможност може да доведе до своевременно диагностициране на болестта и дано можем да я изкореним. Това би било фантастично.”–  казва той.

Очаква се в рамките на две години да бъде изпробвано лечение с помощта на таблетка.

Изследването е публикувано в международното списание Nature Genetics.

Превод: К.И., Редакция: Е.Ч.

Оригинална статия: http://mobile.abc.net.au/news/2016-04-23/qut-researchers-id-genes-behind-chronic-inflammatory-diseases/7352508


Коментари