Публикация

Протест срещу нехуманното отношение към родилките


Над 50 настоящи и бъдещи родители се събраха пред Първа АГ болница „Св. София”, за да изразят несъгласието си с нехуманното лекарско отношение към раждащите жени.

Мирният протест премина под наслов „НЕ на насилието над родилки в българските болници”.

Конкретен повод за недоволството са няколко скорошни раждания в лечебното заведение, по време на които, според организаторите на проявата - Инициативен комитет за спазване правата на родилката и бебето - отношението към жените е било грубо и неуважително.

Една от главните причини бил отказът да подпишат документа „Информирано съгласие”.

„Целта на протеста е да привлечем общественото внимание към този проблем – родилки са третирани нехуманно и съвършено неприемливо в деликатния момент на раждането, когато са много уязвими. Настояваме за спазване на правата на родилката като човек и гражданин. Апелираме за въвеждане на план за раждане, както и за надлежно и подробно информиране на родилката за всички процедури и етапи на процеса на раждане още по време на проследяването на бременността й в женската консултация”, каза Милена Николова, член на инициативния комитет.

„По този начин жената отива да ражда подготвена и е готова да съдейства на лекарските екипи”, допълни Милена Николова, която е майка на 16-месечно бебе, родено в същата болница.

Протестиращите връчиха протестна нота на директора на Първа АГ болница в София доц. Елиан Рачев.

„Информираното съгласие е задължителен документ и е грешка на болницата, че сме допуснали родилките да раждат тук при техния отказ да подпишат този документ”, коментира доц. Рачев.

Майките цитираха Закона за здравето и Европейската харта за правата на пациента, където изрично се посочва, че „...пациентът може да откаже по всяко време предложената медицинска помощ или продължаването на започнатата медицинска дейност”, т.е. има право на информиран отказ от медицинска помощ.

Коментари