Публикация
Соя и броколи за профилактика на рака на дебелото черво
Две проучвания (американско и шотландско) показват, че хранителният режим, богат на броколи и соя, може да лекува и дори да предотвратява рака на дебелото черво.
Изследователите са установили, че тези продукти не само защитават организма от вредни вещества, причиняващи рак, но и могат да се борят с болестта.
Тайната на соята вероятно се крие в естествените липиди, чиито високи нива карат раковите клетки да се самоунищожават. Процесът, известен като апоптоза, е ключов елемент в предотвратяването на рака на дебелото черво.
Предишни изследвания показват, че соевите продукти могат да намаляват риска от рак, както и да понижават кръвното налягане и нивото на холестерола. Наблюдаван е и положителен ефект върху риска от остеопороза.
Броколито (също зелето и карфиолът) пък има свойството да повишава нивата на протеин, който защитава организма от вредните вещества, които предизвикват рак, твърдят учените, цитирани от в. "Дейли Експрес".
Коментари