Публикация

Отказът от цигарите чрез намаляването им е заблуда

Д-р София Ангелова, главен асистент в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в София, пред health.bg:


 

Д-р Ангелова, какъв е най-мощният стимул за отказване на цигарите, защото повечето пушачи твърдят, че искат да го направят?
Моят опит показва, че не е трудно да се откажат цигарите, но при категорична мотивация и твърдо решение.

 Десет години се занимавам конкретно с този проблем и помагам на пушачите да откажат цигарите и съм установила, че дори  и закоравели пушачи успяват да ги откажат, когато са силно мотивирани.

При мъжете най-честата мотивация е здравето и по-точно, когато са стресирани от здравословен проблем. Има и такива, които са се уплашили от снимките на дробовете си, или от показани по телевизията рентгенови снимки на дългогодишни пушачи.

Това, което води жените, по-често е страхът за децата им и за близките им, пред които пушат.

От известно време се появи сред търсещите помощ за отказване на цигарите и нова мотивация – повишената цена на цигарите и страхът, че няма да се справят финансово със своята зависимост.

Кой от многобройните пътища за отказване е най-резултатен?
Намаляване на броя, леки цигари... всичко това е заблуда! Аз не съм привърженик и на използването на електронната цигара. Защото пушенето е зависимост – както физическа, така и психическа. То е условен рефлекс. Затова битката трябва да е комплексна – включително и срещу условния рефлекс.

Срещу автоматизма, повторяемостта на едни и същи действия, свързани с пушенето. И най-вече на сукателния рефлекс от детството. Ако пушачът „изсмуче” електронната цигара, той на практика не прекъсва условния рефлекс. При прилагане на медикаменти, масажиращи иглички и т.н. не се повтаря действие, свързано с пушенето.

Рязко спиране на цигарите! Това показва  моят опит и аз се боря в практиката си за такъв подход. И с намален брой цигари пушачът остава пушач. Не съм съгласна с колеги /обикновено пушачи!/, които казват, че съвсем малко цигари не са вредни. И половин цигара вреди! Дори самото влизане в задимено помещение е много вредно за организма.

Програмата ми включва рязко спиране на цигарите и тогава вече може да се използва заместител, комбинирано лечение с алтернативната медицина. С нея целим да стимулираме отделянето на ендорфини, тъй като 10-20 сек. след дръпването от цигарата никотинът отива до мозъка и веднага се отделя допамин – той именно „ощастливява” пушачите. Но за кратко. Щом се изчерпи действието му, стават напрегнати и търсят следващата доза никотин.

У нас се пуши много. Как си обяснявате водещата позиция и в тази непрестижна европейска класация?
Доказано, че в развиващите се страни е висока употребата на тютюн. Данните на СЗО сочат две епидемии в развиващите се страни – пушене и туберкулоза.

Това задължава нас, българските лекари, много активно да обясняваме колко е вредно пушенето.
Освен че очевидно се причисляваме по икономически признак към развиващите се страни, голяма роля играе и постоянният стрес. Така цигарата се превръща в една от илюзиите за бягство от тежките социални проблеми.

И се завъртаме в един порочен кръг – вместо да се дават пари за спорт, за рационално хранене, се оказва, че дори и като се разболее, пушачът е склонен да си купи цигари, но не и скъпи лекарства за адекватно лечение.

Казвам го от опит. Наистина много пушачи не се лекуват с най-добрите лекарства и заболяванията им от остри стават хронични. Мнозина, особено с ХОББ, се инвалидизират – следва пак купуване на лекарства, лечение в болница...
 

Неглижирането на пораженията от пасивното пушене също ли е заради невежество?
Не, заради силния егоизъм на пушачите. Те не мислят какво причиняват на хората около тях. Как да коментираме майките, пушещи пред собствените си невръстни  дечица! На такива майки аз казвам, че са убийци. А колко бащи, роднини пушат пред децата си?!

При прегледи, организирани от Дружеството по белодробни болести и общината, дойдоха  записани от майките си млади хора с белодробни проблеми. Невежество ли е, егоизъм ли е, но същите тези майки продължаваха да пушат в присъствието на децата си.

Оказа се, че от 24 души пасивни пушачи 15 имат снижена функция на белия дроб. 75% от явилите се на този преглед имаха поражения на белия дроб, без те самите да са допринесли за това.

Предстоящата тотална забрана за пушене на обществени места няма да дискриминира пушачите, каквито остри реакции имаше. Но този закон ще защити пасивните пушачи.

Всяко начало е трудно. А после ще бъдат благодарни и хотелиерите, и ресторантьорите .... Всичко ще си влезе в руслото – така, както е в развитите страни.

Коментари