Публикация

Преди басейн пръскайте краката си с препарат срещу гъбички

Избягвайте водните атракциони със затопляне на водата


Плуването е прекрасен спорт, а със затоплянето на времето влечението към басейните става все по-неудържимо. Няма съмнение, че той топи излишните килограми, той е спасението при гръбначни изкривявания, помага за добро настроение и тонус. Както всяко удоволствие обаче и посещението на басейн крие своите рискове. Най-неприятният и най-често срещаният  от тях са гъбичките по ноктите.

Онихомикозата е  изключително прилепчива и упорита

и вярването, че солидната обработка на водата с хлор и други химикали е панацея, се оказва пълна илюзия.

Рискът е особено голям при басейните, джакузитата и другите водни атракциони, при които водата се затопля. Според изследвания на учени от университета на Северна Каролина

повишаването на температурата действа стимулиращо на гъбичната инфекция

Хипотезата е, че бактериите по принцип се размножават в тръбите на басейна, които няма как да се дизенфекцират. За разлика от по-хладната вода, към която те са резистентни,  по-топлата ги „измива” и ги вкарва с лекота в басейна или джакузито. Затова ако искате да се предпазите, напръскайте ходилата си с предпазен спрей профилактично.

Системният риск от гъбички дебне още по-сериозно  извън басейна. Ходенето на бос крак по влажно и мръсно е доста рисковано. Особено ако излезе от рамките на няколко случайни  стъпки настрани  и се практикува часове наред  небрежно между басейна, сауната, парната баня и пътеката на Кнайп.

Ползването на чужди джапанки е абсолютно забранено, дори да ви ги предложи най-здравият на пръв поглед човек. Не се изкушавайте. Ползвайте само ваши собствени джапанки.

Пазете се от влагата след басейна – подсушете внимателно между пръстите си

Заразата става най-лесно в гънките, а влагата е перфектна предпоставка за това.

Хавлията, с която се подсушавате, е за предпочитане да не е оборотна. Това е е трудно постижимо в хотел, а и изисканите хотели със сигурност  гарантират, че те се перат в пералня, сушат се и  се гладят по всички правила на съвременната цивилизация. Само че в дерматолозите са категорични, че въпреки всички мерки

оборотните хавлии  не са съвсем безобидни

Затова, ако ги ползвате, леко попивайте, без да търкате.

Стойте във водата максимум един час. Прекаленото „разкисване” прави кожата прекалено мека и по-лесно податлива на  гъбички.

Душът след басейн е задължителен, тъй като хлорът и другите препарати за дезинфекция изсушават кожата. А

Асухата и напукана кожа също става по-лесно достъпна за гъбички

Препоръчително е финално третиране  с лек овлажняващ крем.

Ако имате рани от неудобни обувки или мазоли, ако кракът ви е травмиран от неправилно изрязан нокът, добре е да се въздържите от басейни или СПА удоволствия. Те лесно стават врата за гъбичките.

Цялостната кондиция за организма при посещение на басейн или СПА също е от значение. Отслабналият имунитет също е фактор за по-лесна гъбична инфекция. Ако скоро сте преболедували или страдате от системна умора, която е сринала имунитета ви, въздръжте се от водния спорт и удоволствие, защото опасността в този случай да си навлечете досадните упорити гъбички е по-голяма.

 

Коментари