Публикация

Намаляването на месото ще подобри здравето на хората


Австралийски и британски учени твърдят, че намаляването на производството и консумацията на месо с 30% ще помогне за понижаването на парниковите емисии и подобряването на здравето, съобщи Ройтерс.

Според специалистите подобряването на производителността, намаляването на въглеродните изпарения и зависимостта от горива от вкаменелости в земеделието няма да бъде достатъчно за ограничаването на парниковите емисии.

Но комбинирането на тези стъпки с 30-процентно свиване на отглеждането на животни за храна в големите страни и ограничаване на консумацията на месо ще доведе до значително подобряване на здравословното състояние на населението и намаляване на емисиите, посочват учените.


Данните от изследването, публикувано в сп. Лансет, сочат, че във Великобритания 30% ограничаване на количествата консумирани наситени мазнини ще понижи случаите на преждевременна смърт от инфаркт с около 17%, което се равнява на около 18 000 смъртни случая годишно.

Според ООН, 18% от всички парникови емисии са резултат от производството на месни продукти и според експертите нарастващите нужди за месо, особено в развиващите се страни, може да доведе до ръст на месопроизводството с 85% до 2030 г. 

 

Коментари