Публикация

СРЕДСТВА НА РАДИКАЛНАТА ЕПИДЕМИОЛОГИЯ (минути за отдих)

Когато Архимед излетял като космическа ракета от банята и викнал „Еврика”...


Когато Архимед излетял като космическа ракета от банята и викнал „Еврика”, това не е бил прост израз на неговото преклонение пред безграничната изобретателност на неговия щракащ, като сметачна машинка в ръцете на руска счетоводителка, блeстящ ум, а възглас на удовлетворение от едно неочаквано откритие. Зад всяко едно проникновение на жадния за скокове в неизвестното човешки разум стои просто средство, с което се достига до пробива в научното мислене. В случая с Архимед е било неговото голо тяло. При Нютон средството на научното търсене е една презряла, изгнила ябълка. Методите и средствата на радикалната епидемиология таят корени в дълбините на историята. Неразумният човек е осъвършенствал своя ум, не чрез оръдията на труда, а чрез целенасочено и упорито, зашеметяващо в своята грандиозност и заслепяващо чисто и великолепно в своята простота, моделиране на средствата на радикалната епидемиология. Та нима първият чук и
брадва не са съкровените първоизточници на средствата, чрез които радикалепидемиолога постига целите и задачите на единствено вярната и непротиворечаща на човешкия дух и психика наука.

Ако разгледаме в дълбочина и обемност тези средства, ние бихме могли да ги систематизираме и впоследствие класифицираме на следните основни групи:


Индивидуални средства за санация

Тази група включва разнообразна и секваща дъха колекция от оръдия за мушкане, рязане, сечене, кълцане, мелене, пронизване, изкормване, душене и отстрелване. Тези сечива се характеризират с висока ефективност, но приложението им се ограничава от смущаващо ниския коефициент на полезно действие. Проникновената мисъл на радикалепидемиолога намира приложението на тези оръдия, като разглежда всяка една ситуация в нейната конкретност, като същевременно внимателно и педантично отчита комплексността на епидемичната обстановка с цел прецизиране
на противоепидемичните мерки. Поле на действие на тези средства е явява отделния индивид, но прилагането им изисква изpазходването на голямо количество енергия и време и поради това е икономически неоправдано и не би могло да бъде финансирано от здравната каса. В този смисъл епидемиологът на индивидуална практика следва много внимателно да обмисли всички възможни варианти и последствия от прилагането им в светлината на възможностите и методите на криминалистиката.

Целият материал може да прочетете тук

Коментари