Публикация

Д-р Радослава Павлова - акцентираме върху здравословното хранене и бавното редуциране на излишните килограми

Консултативен център в областта на здравословното и диетичното хранене „Мета перфект” работи успешно вече 7 години в Стара Загора. Негов ръководител е специалистът по храни, хранене и диететика д-р Радослава Павлова.


В центъра има  двама консултанти – лекар, специалист по вътрешни болести и обща медицина и специалист по безопасност на храните. Пациенти на „Мета перфект” са хора със свръхтегло и затлъстяване и с различни заболявания, които изискват по-специфичен режим на хранене.

Центърът единствен в Стара Загора разполага с японски апарат от последно поколение за сегментен анализ на тялото. Такива в България има само 3.

.

Когато пациент се обърне към нас за помощ, най-напред аз извършвам анализ на хранителното му поведение. Получавам информация, която помага да се открият причините за свръхтеглото и затлъстяването. На следващия етап лекарят-консултант подлага на обстоен преглед пациента и му назначава пълни кръвни изследвания. Третата стъпка е изследването с японския апарат. Той отчита 84 показателя. Сред тях са количеството на мастната тъкан в тялото, оценка на телесната мазнина, на вътрешните мазнини, бодимасиндекс – индексът на телесната маса, който показва степента на затлъстяване, мускулната маса, енергийните нужди на тялото, нивото на хидратация, обяснява д-р Павлова. Чрез съвременната японска техника специалистите в „Мета перфект” имат възможност да проследят във времето какво е сегментното разпределение на тъканите при спазване на определен хранителен режим.

На четвърто място се прави анализ на хранителните навици защото понякога те се оказват по-важни и от самите диети -  кога се храни пациентът, бързо или бавно, седи ли пред компютър или телевизор по време на хранене и т.н. В хранителен дневник той описва ден по ден каква храна и в какви количества е консумирал. Аз остойностявам всичко прието калорийно, сравнявам с резултатите от анализа, прибавям нивото на физическа активност на пациента и на тази база преценявам за всеки индивидуално какъв препоръчителен хранителен режим трябва да се изработи. Пациентите казват какви храни предпочитат и какво не искат да имат в менюто си. Може хранителният режим да е изготвен и по дни и брой хранения, но може и да е по-общ с указания и конкретни препоръки какви храни, от кои хранителни групи  и кога могат да се приемат.

Освен това изготвяме и хранителен режим за хора с различни заболявания – диабет, псориазис, артритни проблеми, остеопороза, висок холестерол и много други, казва д-р Павлова.

В консултативния център „Мета Перфект” акцентът е върху здравословното хранене и бавното редуциране на излишните килограми. Нашите пациенти не са подлагани на глад. Те бързо се научават какво и как да ядат, как да избират и купуват храната си от магазина, следейки внимателно етикетите на хранителните продукти. Повечето от тях посещават центъра около година, но има такива, които за 3 месеца влизат в необходимата за тях форма. Не е необходимо непременно да сте с наднормено тегло или затлъстяване, за да потърсите нашата помощ. Има немалко слаби хора, които също имат проблеми с високия холестерол. В „Мета перфект” ние можем да ви помогнем да се научите да се храните здравословно, изготвяйки на базата на изследването с нашата съвременна апаратура, най-подходящия за вас хранителен режим, заяви д-р Радослава Павлова.

В центъра се предлагат още билкови чайове и хранителни добавки, които са много подходящи за хора с напрегнато ежедневие, които заради естеството на работата си нямат време да спазват определен хранителен режим. 

Коментари