Публикация

Натрупването на напрежение води до депресия


Според специалистите така наречената есенна депресия влияе на настроението и работоспособността на около 20% от българите. Най-тежко се отразява на жените между 25 и 45 години. Но и мъжете се поддават на депресията, колкото и да не си го признават.

По темата разговаряме с д-р Веселин Герев, психиатър от Медицински център „Асцендент”.


Д-р Герев, казват, че депресията е състояние, донякъде обусловено и от времето, от сезона. Така ли е наистина?
Действително се наблюдава влошаване на депресивните състояния през септември, когато навлизаме в есента. Това е така, защото греенето на слънцето е от голямо значение за поддържане на тонуса и настроението при човека. Когато последват няколко мрачни дни, винаги се наблюдава увеличаване на депресивните състояния.

Това е свързано с един химичен механизъм, по който работи нервната клетка, тя пряко зависи от нивата на серотонин - веществото на спокойствието. Слънцето покачва, стабилизира серотониновите нива, докато мрачното време е невъзможно да осъществи това. И оттам ниските нива на серотонин дават вече предразположение към депресивни нагласи и депресивни състояния.

Напрежение в делника, стрес, всичко това води до потиснатост, загуба на желание да извършваме дори любими, приятни неща до този момент. Как може възможно най-рано да установим, че идва депресията, и как да спрем задълбочаването й?
Депресията е едно състояние, което е вследствие на натрупване на напрежение. Аз винаги казвам, че тя не идва от вчера до днес. Общо взето от вчера до днес идва само грипът. Човек трябва да има напрежение, тревога и безпокойство година, година и половина назад, за да може да разгърне депресивна симптоматика. Или да изпадне, казано на по-прост език, в състояние на потиснатост.

Нервното напрежение общо взето се колебае. В началото то е само епизодично, после почва да зачестява, след това при натрупването му става постоянно и ежедневно и следва вече така нареченото тревожно състояние, което е първата форма на депресивна проява.

Много често хората, страдащи от такива проблеми, не забелязват признаците на депресията, тъй като тя се проявява под много форми, преди да се разгърне типичната депресивна картина. Най-чести проблеми са проблемите със съня в началото на депресията, т.е. човек вечер, прибирайки се вкъщи, легне, започва да премисля, да анализира ситуацията от деня, трудно заспива, често се буди нощем, понякога сънува кошмари. И ранното събуждане сутрин, след което няма заспиване. Да кажем, около 5-5:30 часа. Това е един от първите симптоми на депресията.

Коментари