Публикация

Изготвят се професионални паспорти за лекарите


Изготвят се професионални паспорти за лекарите, за да се намалят случаите на грешки.

Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Валерий Митрев пред Дарик радио.

"Лекари извършват операции, за които не са подготвени, и това често довежда до грешки. Министерството, съвместно със съсловни организации, е започнало да изготвя т. нар. "service mix" паспорти на лекарите в страната, за да се намалят тези случаи", поясни д-р Митрев.

В паспортите ще се съдържа информация какви и колко операции е извършвал всеки специалист.

"Ако трябва да опиша себе си като неврохирург в "Пирогов" се оказва, че в този период от 15 години в института за спешна медицинска помощ аз съм се занимавал изключително с травматизъм. Установявам, че в моята практика в "Пирогов" не съм работил тумори, гръбнак и моята квалификация, относно тези дейности, не е достатъчна.

В този случай лекарят ще трябва да се преквалифицира, за да извършва тези медицински услуги, защото иначе застрашава живота на пациентите си", посочи заместник-министърът.

"Във всяко стадо си има мърша, оттам идват и случаи на лекарски грешки. Те не са много, но ги има. Едни го правят заради пари, други - от желание за развитие. Разбира се, когато искаш да работиш нова патология, която досега не си работил, не можеш да го правиш без методична помощ", категоричен е д-р Валерий Митрев.

По думите му, ако не се вземат мерки при наблюдаване на негативните тенденции, съществува опасност след 5-6 години да има сериозни проблеми при намирането на кадри, които да дадат качествена и в по-голям обем медицинска помощ.

Коментари