Публикация

Среща по проблемите на донорството


Среща по проблемите на донорството ще се проведе в плевенската Университетска болница „Д-р Георги Странски” на 28 ноември. В нея ще участват доц. Вилиян Платиканов, съветник на министъра на здравеопазването по въпросите на донорството, трансплантирани пациенти и кординатори по донорство.

Дискусията в областния град е в рамките на Националната кампания в подкрепа на донорството на Министерството на здравеопазването, към която се присъединиха и три пациентски организации – „Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания и приятели”, Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист” и Българския съюз на трансплантираните.

Целта на кампанията е да насочи вниманието на обществеността към нуждата от трансплантации у нас и да акцентира върху положителните страни на донорството.

Плевенската университетска болница е сред водещите донорски бази в страната.

Последният случай, при който пациент на здравното заведение е станал донор, е бил на 17 ноември. Експлантирани са органи на 59-годишна жена с мозъчен кръвоизлив и са присадени веднага, спасявайки живота на трима души.

Случаите на донорство на органи в страната са много редки.
По данни на Изпълнителната агенция по трансплантация от 2004 г. досега са извършени 142 трансплантации на бъбрек, 43 - на черен дроб и 13 - на сърце.

 

 

Коментари