Публикация

Повишете енергията, преборете умората.

Магнезият и спортът вървят ръка за ръка. Повече магнезий означава повече енергия и по-бързо възстановяване.


Магнезият е минерал, който се среща в бадемите, кашуто, меласата, кафявите водорасли и различни видове семена и ядки. Въпреки че е известен на много хора, неговата важност в различни физиологични процеси остава подценена. Магнезият действа заедно с калция като оптималното съотношение в организма е 2:1 в полза на калция. Повечето растителни храни поддържат естествено съотношението на двата минерала и разнообразно хранене би доставяло на организма необходимото количество магнезий. Много често, обаче, изразходваме запасите си и балансът се нарушава. Това се наблюдава при активно спортуващите като типичните симптоми за магнезиев дефицит са мускулни крампи, трудно и бавно възстановяване и намаляване на силата и издръжливостта. Ето и най-големите ползи на този ценен минерал:

Повече енергия в клетките с магнезий

При интензивен спорт  мускулите имат нужда от енергия, за да придвижват тялото ни. Доставчик на енергия за мускулите е АТФ (аденозин трифосфат) под формата на магнезиев-АТФ комплекс. Минералът играе ключова роля в енергийния метаболизъм. Повече магнезий означава повече енергия и по-бързо възстановяване.

 Магнезият подпомага електролитния баланс

При интензивни тренировки се губят минерали в следствие на потене. Колкото по-интензивни и продължителни са тренировките, толкова по-висок е рискът от прекомерна загуба на магнезий. Нормалното хранене не може да възстанови напълно тези загуби, затова е необходимо допълнително приемане на магнезиеви продукти. Схващанията на прасеца и мускулните крампи, могат да бъдат първите признаци за недостиг на магнезий.

Магнезият допринася за по-добра работа на мускулите

Калцият е нужен за стягането на мускулите, а магнезият за тяхното отпускане. Ниските нива на магнезий кара мускулите постоянно да са стегнати, което води до скованост и крампи. Крампите и стегнатите мускули често се наблюдават след тежка тренировка, затова приемът на магнезий е повече от препоръчителен. Магнезият допринася за нормалния протеинов синтез и за деленето на клетката. Колагенът в ставите, мускулите, сухожилията и ставните връзки – всички те се нуждаят от протеини. Външният прием на достатъчно количество протеини е важен, но също толкова важен е и магнезият, който спомага за техния синтез на клетъчно ниво, както и за клетъчното делене, което е важна част от растежа и заздравяването на мускулите.

По-здрави кости = по-малко травми

Магнезият е крайно необходим минерал, участващ в костната матрица и зъбите. Всички знаем колко важен е калцият за здрави зъби и кости, но също толкова важен е и магнезият. Ако костите бяха тухлена стена, калцият би бил тухлите, а магнезият циментът, който ги държи заедно. Здравината, еластичността и способността да издържат натоварване се дължат на магнезия в тях. По-голямата част от него се намира в костите, ако, обаче, нивата му в кръвта намалеят, тялото „изтегля“ тези запаси, което може да доведе до редица проблеми.

Коментари

Още статии от автора