Публикация

Червеното вино предпазва от кариес


Италиански учени са изследвали антибактериалните свойства на червеното вино и са установили, че то може да унищожава вредни за зъбите бактерии в устната кухина.

Проучването, публикувано в Food Chemistry journal, е проведено с вино, чийто алкохол е премахнат.

Известно е, че алкохолът има антибактериални качества, но изследователите са решили да проверят свойствата на самото вино без етанола.

Резултатите показват, че червеното вино, дори и безалкохолно, може да предпазва зъбите от опасните бактерии (Streptococcus mutans), които се хранят със захари и допринасят за деминерализацията на зъбния емайл.

Това е поредното научно доказателство за полезността на червеното вино, което намалява риска срещу много болести - от сърдечно-съдови, неврологични проблеми и рак.

Коментари