Публикация

Шест бебета са спасени от слепота, благодарение на очен скрининг в УМБАЛ „Дева Мария”

Всички недоносени бебета, родени в болница „Дева Мария“, подлежат на специализиран очен преглед във времето на престоя им в Отделението по неонатология.



Всички недоносени бебета, родени в болница „Дева Мария“, подлежат на специализиран очен преглед във времето на престоя им в Отделението по неонатология.


„Това, което гледаме, е как се развиват кръвоносните съдове в ретината. Представете си окото на детето като една купа, на дъното на която, малко към носа, се намира зрителният нерв. От там започват да се развиват кръвоносните съдове и те вървят по стената на окото, т.е. по стената на купата. Колкото по-рано се роди едно детенце, толкова по-неразвити са кръвоносните съдове. Това, което ние всъщност правим, е да видим до къде стигат те и какво се случва там, където свършват. Възможно е да има промени, които да доведат до лоши последици“, обяснява офталмологът д-р Васил Маринов.


Най-лошото, което може да се случи при ретинопатия на недоносените бебета, е да се отлепи ретината.


„За това правим скрининг, който да отсее децата, при които има риск от отлепване на ретината. От всички недоносени деца, близо 80 % не показват признак на заболяването. От другите 20 % може би две трети регресират спонтанно, а нашата цел е да обхванем тази една трета от преждевременно родени бебета, при която се налага лечение“, допълва д-р Маринов.   


„При недоносените новородените бебета, особено за родените с тегло под 1500 грама, задължително проследяваме очен статус между 32 и 34 г.с. с офталмоскопия. При установяване на отклонения от нормата, децата се транспортират в очната клиника на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, където се провежда лечението им – лазертерапия и криотерапия. Състоянието им се проследява динамично и след изписването им от отделението до навършването на 1 година“, казва още д-р Мария Търнева, началник на Отделението по неонатология в УМБАЛ „Дева Мария“.


До този момент в болница „Дева Мария“ са спасени шест бебета от слепота, тъй като своевременно е установено това заболяване.


От този месец д-р Маринов разширява обсега на своята дейност, в контекста на инициативата на Отделението по неонатология за превенция на детското здраве и ще извършва прегледи и на деца от 1-месечна до 18-годишна възраст.


Офталмологът ще преглежда в УМБАЛ „Дева Мария“ на 27 май. 


Коментари