Публикация

Започва традиционната кампания на Болница „Тракия“ с безплатни прегледи за ХВБ (хронична венозна болест)

Повече информация за кампанията дава доц. д-р Димитър Петков, дм, началник отделение „Съдова и ендоваскуларна хирургия“ в Болница “Тракия”, Стара Загора


- Доц. Петков, Вашата традиционна кампания в помощ на пациентите с разширени вени отново е в разгара си. С какво тя е различна през този сезон?
- Докато в предходните години кампанията ни беше фокусирана върху индивудуалният подход към пациентите с хронична венозна болест (ХВБ, разширени вени) и възможността им да получат компетентни диагноза и лечение, през този сезон освен към пациентите сме насочили високоспециализирана медицинска информация и към общопрактикуващите лекари в региона. Тази нова насока не е случайна. През изминалите няколко години отделението по съдова и ендоваскуларна хирургия в Болница “Тракия” се превърна в един от водещите центрове в страната, в който се извършва диагностика и лечение на хроничната венозна болест на европейско ниво. Това беше и причината, като част от кампанията, да организираме среща с общопрактикуващите лекари в региона, за да ги запознаем как може и трябва да се лекува това заболяване през 21 век. Срещата премина при изключителен интерес. Водещото събитие в нейната програма беше излъчената с интернет видеомост ендовенозна лазерна аблация на пациентка с хронична венозна болест, която приключи само за 13 минути. Не може да не отбележим, че предаване на такава операция на живо се извършва за първи път страната. Приятна изненада за всички присъстващи лекари беше и възможността да задават въпроси директно към оперираната пациентка, която веднага след интервенцията пристигна в залата на събитието и демонстрира както липсата на каквото и да е затруднение при ходене, така и отсъствието на болка след интервенцията.
- Каква ще е конкретно ползата за пациентите, обхванати от кампанията?
- Всички пациенти с хронична венозна болест, записани за безплатните прегледи, ще бъдат консултирани от съдовите хирурзи доц.д-р Димитър Петков, д-р Антон Елкин и д-р Иван Тенев. Ако се налага, ще им бъде препоръчана допълнителна съдова диагностика и разбира се, ще бъде обсъден и предписан план за тяхното лечение с цел подобряване на качеството им на живот.
- А как болните с ХВБ могат да се запишат за традиционните безплатни прегледи?
- През тази пролет прегледи ще се извършат на 10 и 17 Май в Раднево – Медицински център 1 – телефон за записване: 0417/83090, на 18 Май в Казанлък, Медицински Център “Мазалат”, телефон: 0431/62225 и в Стара Загора на 16, 17 и 18 Май в Медицински Център “Трета поликлиника”, телефонът за записване е: 042/987 754. Записванията ще започнат на 9 Май за Раднево и на 11 Май за Казанлък и Стара Загора.

Коментари