Публикация

В УМБАЛ „Дева Мария” извършиха сложна операция по възстановяване на 6 см уретра на прегазен младеж

19-годишният Виктор Василев от Бургас претърпява нещастен инцидент преди четири години, когато по невнимание баща му го прегазва с трактор. При злополуката е счупен таза на момчето, като при счупването си пубисната кост като с нож отрязва уретрата.19-годишният Виктор Василев от Бургас претърпява нещастен инцидент преди четири години, когато по невнимание баща му го прегазва с трактор. При злополуката е счупен таза на момчето, като при счупването си пубисната кост като с нож отрязва уретрата.

Липсват 6 см от пикочния канал. Това налага момчето дълго време да живее с тръба през корема, т.нар. цистостома, която се сменя периодично. След направена уретрография в „Пирогов”, от лечебното заведение насочват пациента към професор д-р Чавдар Славов – методичен ръководител на Отделението по урология в бургаската болница „Дева Мария”.     

„Това е една от най-тежките травми в човешката патология и една от най-трудно възстановимите. Една такава травма нарушава нормалното уриниране, от там уврежда бъбреците и влошава репродуктивната функция на болния”, обяснява водещият уролог.

Сложната операция се извършва на два етапа. За да се възстанови липсващата част от уретрата, екипът на проф. Славов взема максимално голямо парче лигавица с размери 6,5 см на 4 см от устната кухина на младежа и го пришива в гнездо в зоната на перинеума, така че да се захрани от кръвосните съдове.

Така захраненото парче, след около 3-4 месеца се оформя като тръба, която се пришива към здравите краища на пикочния канал и уретрата отново започва да функционира нормално.

„До момента сме направили пет подобни операции в страната за изграждане на липсваща част от уретрата, все на млади хора, които успяват да се върнат към нормалния си начин на живот и се радват на прекрасно здраве”, обяснява основоположникът на методиката у нас проф. д-р Чавдар Славов.

Реконструктивни операции на мъжката уретра се извършват и при други заболявания – вродени стенози, като хипоспадии (неправилно отваряне на пикочния канал) или придобити, които много често се получават при възпаления при млади мъже, прекарали уретрити, в това число и трипер. Стеснения на канала се получават и при неправилно поставяне на катетри и при други ендоскопски манипулации, т.нар. ятрогенни стриктури – предизвикани от медицинско действие.

„В тези случаи вземането на лигавицата и присаждането й върху остатъка от уретрата се прави в един етап. Другият вариант без операция е болните да прекарат живота си с катетър, което влошава качеството им на живот и може да предизвика трайно възпаление на отделителната система, а то в крайна сметка да доведе до хронична бъбречна недостатъчност”, казва проф. д-р Чавдар Славов. 

Принципът на уретропластиките е в коригирането на дефект на пикочния канал с тъкан от друго място на човешкото тяло. Преди години се е използвала тъкан от пикочния мехур и скротума, но методите не давали задоволителен резултат.

В края на миналия век в няколко клиники в света за пластика на пикочния канал започва използването на лигавица от устната кухина  – вътрешната страна на бузата или езика. Този метод се оказва много по-успешен, обяснява проф. Славов.

България е сред първите десет държави в света, която въвежда методиката, а УМБАЛ „Дева Мария” е един от центровете, в които се прави такава хирургия.

Важно е, че екипът на Урологичното отделение на болницата, в който влизат още д-р Дичо Калоянов, д-р Валентин Стоев, д-р Ангел Киров, д-р Мария Ал Султан и д-р Кристиян Василев е добре сработен в извършването на реконструктивна урология и сам взима материала от устната кухина, а не се налага да прибягва до съдействето на лицево-челюстни хирурзи, както това се прави в някои други клиники.  


Коментари