Публикация

55% от хората с алергична хрема не се лекуват правилно (ВИДЕО)

Едва 45 на сто от пациентите търсят помощ от алерголог при появата на характерните симптоми


Тази година сезонът на алергиите стартира тежко, отчита алергологът от УМБАЛ Александровска д-р Албена Бъчварова. Това се дължи на рязкото започване на пролетта, която дойде с високи температури, бързо разцъфтяване и вятър. Същевременно нямаше обилни валежи, които да отмиват полените, и това предизвика прояви на поленова астма при много хора. Характерни в това състояние симптоми са:

  • затруднено дишане;
  • кашлица;
  • задух.

Алергиите обикновено засягат младото население в трудоспособна възраст и опредеелено влошават качеството на живот. В световен мащаб хората, които стардат от алергичен ринит, са над 500 млн. души. Друг съществен проблем, които се наблюдава е, че

едва 45% от хората със симптоми на алергична хрема търсят помощ от лекар.

Останалите 55% разчитат на самолечение или просто неглижират симптомите. Тези цифри важат с пълна сила за българските пациенти, които вместо да отидат на лекар, търсят информация от близки и съседи. Това обаче не е без значение, тъй като около 40% от пациентите с алергична хрема в последствие развиват и бронхилана астма. А 90% от хорта, страдащи от брохниална астма имат и алергичен ринит, предупреждава д-р Бъчварова. 

Като специалист тя препоръчва при поява на алергични симптоми пациентите веднага да се обърнат към лекар, който може да направи нужните изследвания и да назначи адекватна терапия. 

Лечението на алергиите е в три посоки:

  • ограничаване контакта с алергените;
  • медикаментозно лечение;
  • специфична имунотерапия.

Най-масовото лечение е с антихистамини - лекарства, които потискат проявите на алерфия. За предпочитане е да се ползват антихистамини от ново поколение, които не водят до привикване и не предизвикват сънливост, не са зависими от приема на храна и не пречат на шофирането. Ролетра е антихистамин, които отговаря на всички тези изисквания, освен това е с приемлива цена, което също е от значение при една дълга употреба. 

" }-->

Коментари

20 май 2016 18:29

Не води до привикване,но води ли до облекчение.На мен ми помагат само капките,които не бива да се прилагат повече от 5 дена.Носът ми се запушва всеки ден не мога да определя причината-някой път щом легна усещам ,че носът ми набъбва като гъба,лигавицата и не мога да дишам.Слагам си капките и се оправя,заспивам,събуждам се и си дишам докато лежа.Друг път се запушва като съм седнала.Без капки не се оправя.Опитвах разни скъпи,не водещи до привикване мазила.но те не действат.Лекарите не умеят да поставят диагноза.Правят се на ясновидци-диагнозата се доказва,а не се познава!

9 май 2016 11:17

А лекува ли се изобщо това нещо?