Публикация

Приключи успешно бъбречна трансплантация

Донорът е 51-годишна жена от Добрич, изпаднала в мозъчна смърт


Бъбречната трансплантация в Александровска болница приключи успешно късно към полунощ на 5 май. Донорът е 51-годишна жена от Добрич, изпаднала в мозъчна смърт. По време на експлантацията на органите й екипът открива конкремент в единия бъбрек. Другият е трансплантиран на 27-годишния Ивайло А. от с. Извор, Радомирско. 

Ивайло е на хемодиализно лечение от 2004г. През юни 2015 е трансплантиран, но още същата година бъбрекът престава да функционира и се налага да бъде премахнат. С вчерашната донорска ситуация младият мъж получава втори шанс за бъбречна трансплантация при конкуренция с още пет кандидати от листата за чакащи. Трансплантацията е минала успешно, настанен е в реанимация в стабилно състояние.                                          

Екипът на УМБАЛ «Александровска» е съпричастен към скръбта на семейството на починалата и адмирира с огромна благодарност хуманното им решение да дарят органите й за спасяването на други човешки животи в навечерието на празника Гергьовден. От началото на годината в УМБАЛ «Александровска» са извършени общо 10 бъбречни трансплантации – 7 от трупен и 3 от жив донор.

Коментари