Публикация

Картофени ладии в езеро от сос Бешамел

Картофени ладии в езеро от сос Бешамел

Рецепта на Силвия Христова за Кулинарния конкурс: Пролетните ястия на Комфортекс


Картофени ладии в езеро от сос Бешамел

Продукти: 
5 големи картофа
1 глава лук
100 гр. гъби
1-2 печени и обелени чушки
50 гр. кашкавал
Сол, черен пипер и мащерка на вкус

За соса:
½ л. прясно мляко
50 гр. масло
2 с.л. (50гр.) брашно
индийско орехче
бял пипер
сол

Приготвяне на соса:
В дълбок съд, на умерен огън, се разтопява маслото. Съдът се отдръпва и се прибавя бавно брашното, като постоянно се бърка, за да се получи хомогенна смес. След това хомогенизираната смес се слага отново на котлона, за да се позлати. След като брашното се запържи започваме бавно да прибавяме млякото при постоянно разбъркване. Когато сместа стане кремообразна оставяме да се посгъсти и отдръпваме от котлона. Сосът се подправя с пипер и настъргано (смляно) индийско орехче.

Приготвяне на картофите:
Картофите се сваряват. Не бива да са прекалено разварени. Обелваме ги и издълбаваме вътрешността, за да се получат малки ладийки. Запържваме в малко масло лука, гъбите и чушките. Добавяме издълбаната и намачкана част от картофите. Разбъркваме хубаво и подправяме.
Когато сместа за пълнене на картофите е готова с малка лъжичка я разполагаме в издълбаното пространство на картофените ладии. Намазваме с малко олио тава и разполагаме картофите. Ако остане от сместа за пълнеж я разполагаме около картофите. Накрая заливаме със соса и печем за около 20-25 мин. 
След като извадим картофите от фурната може да ги поръсим с настърган кашкавал и да ги украсим с маслини.

Коментари