Публикация

Главоболието може да е знак просто за преумора, но може да предвещава сериозно заболяване

Пациентът не може сам да определя какъв тип главоболие има


Главоболието  е един изключително чест неврологичен проблем.  Той е симптом при много заболявания - както свързани с мозъка, съдовете, обвивките, мускулите на главата, така и при болести и нарушения, обект на вътрешната медицина, инфекциите, психиатрията и др. Затова главоболието изисква сериозно отношение, за да се стигне до причината и да се определи правилното лечение.  Аз работя в доболничната помощ и в практиката си най-често се срещам с първичен тип главоболие- мигрена и тензионно главоболие.

При мигрената  главоболието е най-често едностранно. Може да има “любима“ страна, но може и да сменя страните. Боли  половината глава. Болката е пулсираща. Усилва се при навеждане, напъване, кашлица.  Силните шумове, светлина и миризми  дразнят и засилват болката. Тишината и покоят успокояват симптомите.  Обичайно се съчетава с гадене или повръщане. Много от пациентите имат  усещания, които предупреждават за настъпването на болката. Тези предшестващи симптоми наричаме аура.

Тензионното главоболие има различен характер. Често го описват като тежест, натиск, стягане. Може да се локализира в тила, слепоочието, челото. Понякога се включват всички мускули на главата и усещането е за обръч, който я стяга. Друг път болката не е в мускулите, а във връхната част на главата и има характер на натиск или парене.

Практиката ми е показала, че пациентът  не може сам да определя какъв тип главоболие има, а самолечението е направо опасно. Пулсиращото  главоболие, приличащо на мигрена, може да е свързано с прием на алкохол,  висока температура, вирусна инфекция или ниска кръвна захар и др. Лечебният подход е според причината, а не според симптома. Често получавам запитване-Какво да взема при главоболие?  Кой препарат е най-подходящия? Сега разбирате, че тези въпроси са некоректно поставени и нямат един универсален отговор.

Тензионното главоболие може да е предизвикано от работа при неудобна поза на тялото, промени в шийните прешлени,  стрес, особено при неотреагирана агресия  и още много ситуации.

Когато имам такива пациенти подробно обсъждаме причините.  При данни за съдово главоболие правим Доплерова сонография. При мигрената обстойно се коментира храненето. Приема на ферментирали храни предизвикват главоболие.  В друг случай неправилният режим и подбор на храни предизвиква ферментативни процеси в червата и води до провокиране на пристъп. Особено важно е да се ограничи приема на концентрирани захари. Понякога само тези корекции са достатъчни. В друг случай при наличие на наднормено тегло и метаболитен синдром препоръчвам редукция на теглото. Защо?  Знаем за ролята на естрогените при  старта на мигрената. Колкото по-голямо е количеството на мастната тъкан в организма,толкова по-високи са нивата на естрогените и по- чести провокираните от хормоните мигренозни пристъпи.

При тезионното главоболие е важно да се определи причината.  Това налага допълнителни изследвания - графия на шийни прешлени, преглед за наличие на кифосколиоза или други проблеми с гръбнака. Мисли се дори за плоско стъпало и неправилно разположение на центъра на тежестта. При необходимост консултация със стоматолог,  при съмнение за проблем  с  темпоро-мандибуларната става.   Обсъжда се  източника на стрес и възможностите за контрол . Друг важен момент е движението.  Спортът  е задължителен при обсъждане на лечебният план и чак тогава мисля за медикаментозно лечение.

Кога трябва задължително да потърсим лекар?

  • Когато главоболието е често или продължително. 
  • Когато има изтощително повръщане, поради опасността от обезводняване и електоролитни нарушения.
  • Когато е съчетано с други симптоми, загуба на част от зрителното поле, слабост и изтръпване в крайниците или други нарушения.
  • Когато главоболието е сутрешно и разпъващо и предизвиква внезапно повръщане.

Не трябва да се забравя, че упорито не поддаващо се на лечение главоболие е симптом, зад който може да се крие депресия.

Главоболието може да е знак просто за преумора, но може да предвещава сериозно заболяване.  Затова изисква отговорно отношение и от двете страни - лекари и пациенти.

 

 

Коментари