Публикация

За здравето на ставите се мисли от младини

За здравето на ставите се мисли от младини

Ако някой от родителите има тежка деформация на ставите - при жените най-вече на ходилата и на коленните стави - същата тенденция се наблюдава и при техните деца

 

Д-р Евелин Хайвазов, ортопед-травматолог, МЦ „Хайвазов“, София

 

Увредата на ставния хрущял е право пропорционална както на възрастта, така и на интензивността, с която са се натоварвали ставите. Защото това е много различно при всеки – в зависимост от професията, обичайния начин на живот, на хранене, двигателната активност и т.н.

 

 

Как човек натоварва ставите си има абсолютно пряко значение за състоянието на ставния хрущял и за това доколко добре и дълго тези стави ще му служат. И тъй като тазобедрената, колянната и глезенната става са пряко ангажирани с постоянно натоварване, съответно и увредите в тези стави са най-смущаващи и болезнени. На практика, когато ставният хрущял започне да се уврежда, най-вече от тежестта на тялото, в него постепенно се явяват пукнатини (не говорим за болестните състояния).

 

Възприели сме четиристепенна класификация на увреди в ставния хрущял. Появата на пукнатини в него е първата степен. Срещал съм я при много млади хора. Смятам, че след 50-годишна възраст, а и по-рано хората периодично трябва да приемат хондропротектори. Това означава, че ако човек няма доказана хрущялна увреда - било чрез образни изследвания или чрез оперативни методи - е хубаво да прави по два курса от по два-три месеца годишно. За да може паралелно с грижата за цялото тяло да се грижим и за защитата на ставния хрущял.

 

Превенцията е в няколко посоки

  • Първо и много важно е спазването на нормално телесно тегло. В съвременния свят наднорменото тегло се наблюдава с размерите на епидемия-основно поради лошо и небалансирано хранене;
  • И на второ място е подходящият двигателен режим, който има благоприятно влияние върху нашите стави.

 

 

Превантивната грижа за доброто състояние на ставния апарат се осъществява най-добре медикаментозно с хондропротектори. Това са препарати със съответните съставки, които са така подбрани и балансирани, че да могат през устата или инжекционно да попадат точно там, където е необходимо и да изграждат един филм върху ставния хрущял. Този филм първо подхранва, после до известна степен възстановява хрущяла, ако агресията към ставата не е прекалена и ако увредата не е много напреднала.

 

Ефектът от прилагането на хондропротектор,

какъвто е например препаратът Хондросейв, е осезаем.

За здравето на ставите трябва да се мисли от съвсем млада възраст, основно с поддържане на теглото в норма, с правилно хранене, с разумно физическо натоварване, редовни упражнения и спорт при занимаващите се с умствен труд. Много важно е да се преодолее обездвижването, което също е много разпространено в наши дни.

 

 

Разбира се, лекарска помощ да се потърси веднага, когато се появи болка. Никога да не се отлага. Болката е индикатор за проблем. И ако човек си каже – „то ще ми мине, като взема няколко хапчета“, може проблемът да се задълбочи. Освен това с няколко хапчета оплакванията може да се завоалират, човек да се самозаблуди и след известно време да се окаже, че става въпрос за доста сериозно заболяване.

 

Знае се, че значение има наследственият фактор

Ако някой от родителите има тежка деформация на ставите - при жените най-вече на ходилата и на коленните стави - същата тенденция се наблюдава и при техните деца. И за да може човек да не стигне до тежки оперативни интервенции, е хубаво навреме да се вземат съответните мерки, както споменах, с хондропротекторите, със здравословен начин на живот, пълноценно хранене, витамини, ако е необходимо да се добавят допълнително. А при наличие на някакви системни заболявания, те редовно да се проследяват и лекуват.

 

 

Коментари