Публикация

При проблеми в опорно-двигателния апарат укрепвайте мускулатурата

При спортистите, както и при хората, занимаващи се във фитнеса, нерядко се получават травми заради недобро предварително загряване


Д-р Дора Иванова, физиотерапевтичен център „Вита“, Бургас

 Знае се, че повишената влажност усложнява състоянието на хората със проблеми в ставите – независимо дали се дължат на заболяване, или на травми. Хората обаче не знаят достатъчно за това, че основна причина за активизиране на възпалителните процеси в ставите може да е стресът. Особено когато е постоянен, той снижава имунната защита на организма, а заедно с това и реактивността към болката. Механизмът, по който усещаме болката, предполага тя да премине през специални структури – рецепторите в тялото, които реагират на дразнения от всякакъв характер – термични, химични, механични.

Обикновено при болка в ставите се появява и оток, който може да е незабележим, но притиска структурите, за които споменах. Към мозъка се изпращат сигнали, които той обработва. От него зависи дали ще се усети болка и колко силна ще бъде. Когато нивото на стрес е високо, обективно по-малки дразнения могат да предизвикат по-силна болка. Нашият опит във физиотерапията показва, че ако пациентът е спокоен, можем да подаваме при процедурите по-силен ток. Но ако е стресиран, притеснен, напрегнат, той не може да понесе и по-ниски стойности.

Хората със заболявания на опорно-двигателния апарат задължително трябва да полагат усилия, за да поддържат в добра кондиция мускулатурата си. Това е извънредно важно, защото това пряко се отразява благоприятно на ставите. Всеки човек трябва да отделя половин час дневно за физически и дихателни упражнения, чиито интензитет е съобразен с общото му състояние. Като специалисти препоръчваме ходене, плуване, а да се избягват спортове, свързани със скачане, бягане и т.н. натоварващи ставите движения.

Най-разпространеният път, по който хората навреждат на ставите си, е прекомерното им натоварване. Проблеми в гърба и кръста създава пък продължителното заседяване, което е част от всекидневието на съвременния човек на умствения труд. Напоследък, именно поради това обездвижване на стола все повече и по-млади хора страдат от проблеми в опорно двигателния апарат – най-вече дискови хернии и в областта на шията. Пред нас  тези случаи стои задачата да установим откъде точно идва болката.

При спортистите, както и при хората, занимаващи се във фитнеса, нерядко се получават травми заради недобро предварително загряване. То не бива да се подценява. Освен постоянната грижа за укрепване на мускулатурата и избягването на претоварвания, ние препоръчваме на хората със ставни оплаквания използването на масажно олио.

„Неокс“ например не съдържа нестероидни противовъзпалителни, действа меко и отпускащо. Този препарат е създаден на аюрведичен принцип и представлява комбинация от билки, които действат релаксиращо на мускулатурата и подобряват оросяването в засегнатите структури. Той е напълно безвреден, може да се прилага продължително и без лекарско предписание. Олиото е много подходящо и при масажни процедури при здрави хора, както и при натоварвания за облекчаване на мускулното напрежение. За още по-добър резултат може мястото да се покрие с фолио за 15 минути. Във физиотерапевтичната практика използваме „Неокс“ олио при процедурите с ултразвук, особено положителен е ефектът при гонартроза и артроза на тазобедрената става.

Във физиотерапията постоянно навлизат нови апарати, специалността се развива с основната цел пациентите, особено страдащите от хронични заболявания на стомаха, сърцето, бъбреците да не приемат медикаменти, които намаляват болката, но причиняват редица други проблеми.

Пациентите познават отдавна стандартните електротерапевтични методи. Лазер терапията доказа изключително добрия си противоболков и противовъзпалителен ефект. Разполагаме и с дълбока осцилация, апарат за вкарване на колаген и еластин. Това са все средства за намаляване на болката и на възпалението.

Коментари