Публикация

Данните за чакащите трансплантация не са актуални


Медиците, работещи в интензивните клиники и отделения, ще попълват всекидневно сертификат за пациенти, изпаднали кома.

Това съобщи д-р Теодора Джалева, директор на Изпълнителната агенция по трансплантации, на среща, посветена на органното донорство в Плевен.

Във форума участваха и доц. Вилиян Платиканов, съветник на здравния министър по трансплантология, д-р Георги Димитров, координатор по органно донорство в Университетската болница „Д-р Георги Странски”, представители на пациентски организации и др.

По думите на д-р Джалева, чрез сертификатите ще може да се следи постоянно състоянието на тези пациенти и ако то се влоши, координаторите по органно донорство ще са информирани и ще могат да проведат разговор с близките.

20 на сто от данните за пациентите, чакащи за трансплантация, не са актуални. Оказва се, че 160 души от листата на чакащите са починали, а други 23 са с неверни ЕГН-та. Затова директорката на ИАТ е категорична, че освен законодателните промени, ще трябва да се създаде и база данни, която да се обновява на всеки три месеца.

Д-р Теодора Джалева обяви, че предстои в страната да се изгради и мемориал на донорите. „Такава паметна плоча има в САЩ, а на нея са записани имената на пациенти, станали донори на органи и спасили човешки животи”, посочи тя.

„Донорството е критерий за отношението между хората в обществото”, коментира доц. Вилиян Платиканов и допълни, че един починал може да дари живот на други хора, които имат спешна нужда от трансплантация.

На срещата бе разказана и историята на Елеонора Асенова, която преди години - след смъртта на баща си и след разговор с д-р Георги Димитров, решава да спаси живота на напълно непознат.

Въпреки скръбта от загубата си младата жена взема трудно решение и дава съгласието си от баща й да бъдат експлантирани органи. Така е спасен животът на 22-годишно момче със сърдечна недостатъчност. Елеонора обаче не знае дали момчето, в което бие сърцето на баща й, сега е добре.

Затова от ИАТ предвиждат освен изграждането на мемориал, да се отслужва и панихида в памет на пациентите, станали донори на органи, като на нея да присъстват и получилите втори шанс за живот, благодарение на трансплантация.

 

Коментари