Стартира акция за ранно откриване на предсърдно мъждене
CredoMedia: in focus
CredoMedia: in focus
Компания
Стартира акция за ранно откриване на предсърдно мъждене

Стартира акция за ранно откриване на предсърдно мъждене

Заболяването много често няма никаква клинична изява, като поради тази причина остава неразпознато и нелекувано

Предсърдното мъждене (ПМ) е една от най-често срещаните аритмии и засяга близо 6 млн. души в Европа. Приема се, че то е главната причина за емболични инциденти, които в 75 % от случаите са мозъчносъдови – т. е. инсулт. Свързано e също с повишен риск от сърдечна недостатъчност, деменция и повишена смъртност. Затова от Националната пациентска организация оповестиха инициатива за ранно откриване на болестта. 1500 рискови пациенти ще могат да се възползват от акцията и да получат допълнителна консултация при специалист. Отсяването им ще бъде направено чрез 400 джипита, които са изявили желание да се включат в кампанията. 

Предсърдното мъждете се дължи на нарушения в елекричната стимулация на предсърдията. При смущенията на механизма на възникване и предаване на възбудните импулси настъпват промени в сърдечната честота и съответно в пулса. Те изменят нормалния сърдечен ритъм и се означават като аритмии. Промените предизвикват голям брой некоординирани съкращения на отделните части от предсърдията и водят до невъзможност за съкращаване на цялото предсърдие, което се означава като предсърдно „трептене“ или „мъждене“. Предсърдното мъждене се характеризира с промени в сърдечната дейност - неритмично съкращаване на сърцето и повишена сърдечна честота. Всеки може да бъде засегнат от предсърдно мъждене, независимо от възрастта си, но вероятността расте с напредването на годините. След 40-ата година рискът е 1 към 4. Той е два пъти по-висок от опасността за развитие на рак на гърдата – 1 към 8.

Освен възрастта, има и други фактори, които значително повишават риска от предсърдно мъждене: високо кръвно налягане; дефекти на клапния апарат на сърцето; диабет и/или проблеми с щитовидната жлеза; емоционален и физически стрес; диета и начин на живот; сърдечносъдово и/или белодробно заболяване; пол – счита се, че жените са по-предразположени към развитие на ПМ. 

Заболяването много често няма никаква клинична изява, като поради тази причина остава неразпознато и нелекувано. Симптоми, които то все пак може да провокира, са: сърцебиене, прескачания, както и слабост, безсилие до колабиране, болка в гърдите, задух във връзка със сърдечна недостатъчност, объркване.

Профилактика и превенция

Предсърдното мъждене и по-точно неговите основни характеристики, свързани с неправилното съкращаване на сърцето и повишена сърдечна честота, могат да се засекат от самите пациенти, ако те бъдат обучени предварително и се самоизследват. Това ще доведе до по-ранно откриване на заболяването, навременно лечение, а оттам и до намаляване на болестотворността, смъртността и разходите за медицинско обслужване на тези пациенти.

Установено е, че една лесна процедура в домашни условия,  каквато е правилното измерване на пулса, може да се окаже ключова стъпка към диагностицирането на заболяването. Основните характеристики, които могат да насочат към търсене на ПМ, са повишената сърдечна честота и неравномерната сърдечна дейност. Диагнозата на заболяването се поставя от лекар след извършване на определени изследвания и след определяне на произхода на аритмията.

Сериозността на проблема, както и фактът, че България е на едно от водещите места по сърдечносъдови заболявания, провокира Национална пациентска организация да реализира проект, посветен на предсърдното мъждене. Активностите в Програмата са насочени към широката общественост и са:

Предоставяне на обучителни материали за заболяването предсърдно мъждене

Обучение за измерване на пулса като най-лесния, безплатен и високоефективен начин за ранно откриване на заболяването

Скринингови акции в различни градове на България и измерване на пулса с пулсоксиметър

Възможност за консултация на пациенти с общопрактикуващите лекари, включили се в Програмата и извършване на специализирана оценка на риска от предсърдно мъждене

Изпращане на пациентите в риск към специалист кардиолог за откриване на заболяването, неговото лечение или проследяване на състоянието след вече назначена терапиия.

Мнения