Публикация

Стартира акция за ранно откриване на предсърдно мъждене

Заболяването много често няма никаква клинична изява, като поради тази причина остава неразпознато и нелекувано


Предсърдното мъждене (ПМ) е една от най-често срещаните аритмии и засяга близо 6 млн. души в Европа. Приема се, че то е главната причина за емболични инциденти, които в 75 % от случаите са мозъчносъдови – т. е. инсулт. Свързано e също с повишен риск от сърдечна недостатъчност, деменция и повишена смъртност. Затова от Националната пациентска организация оповестиха инициатива за ранно откриване на болестта. 1500 рискови пациенти ще могат да се възползват от акцията и да получат допълнителна консултация при специалист. Отсяването им ще бъде направено чрез 400 джипита, които са изявили желание да се включат в кампанията. 

Предсърдното мъждете се дължи на нарушения в елекричната стимулация на предсърдията. При смущенията на механизма на възникване и предаване на възбудните импулси настъпват промени в сърдечната честота и съответно в пулса. Те изменят нормалния сърдечен ритъм и се означават като аритмии. Промените предизвикват голям брой некоординирани съкращения на отделните части от предсърдията и водят до невъзможност за съкращаване на цялото предсърдие, което се означава като предсърдно „трептене“ или „мъждене“. Предсърдното мъждене се характеризира с промени в сърдечната дейност - неритмично съкращаване на сърцето и повишена сърдечна честота. Всеки може да бъде засегнат от предсърдно мъждене, независимо от възрастта си, но вероятността расте с напредването на годините. След 40-ата година рискът е 1 към 4. Той е два пъти по-висок от опасността за развитие на рак на гърдата – 1 към 8.

Освен възрастта, има и други фактори, които значително повишават риска от предсърдно мъждене: високо кръвно налягане; дефекти на клапния апарат на сърцето; диабет и/или проблеми с щитовидната жлеза; емоционален и физически стрес; диета и начин на живот; сърдечносъдово и/или белодробно заболяване; пол – счита се, че жените са по-предразположени към развитие на ПМ. 

Заболяването много често няма никаква клинична изява, като поради тази причина остава неразпознато и нелекувано. Симптоми, които то все пак може да провокира, са: сърцебиене, прескачания, както и слабост, безсилие до колабиране, болка в гърдите, задух във връзка със сърдечна недостатъчност, объркване.

Профилактика и превенция

Предсърдното мъждене и по-точно неговите основни характеристики, свързани с неправилното съкращаване на сърцето и повишена сърдечна честота, могат да се засекат от самите пациенти, ако те бъдат обучени предварително и се самоизследват. Това ще доведе до по-ранно откриване на заболяването, навременно лечение, а оттам и до намаляване на болестотворността, смъртността и разходите за медицинско обслужване на тези пациенти.

Установено е, че една лесна процедура в домашни условия,  каквато е правилното измерване на пулса, може да се окаже ключова стъпка към диагностицирането на заболяването. Основните характеристики, които могат да насочат към търсене на ПМ, са повишената сърдечна честота и неравномерната сърдечна дейност. Диагнозата на заболяването се поставя от лекар след извършване на определени изследвания и след определяне на произхода на аритмията.

Сериозността на проблема, както и фактът, че България е на едно от водещите места по сърдечносъдови заболявания, провокира Национална пациентска организация да реализира проект, посветен на предсърдното мъждене. Активностите в Програмата са насочени към широката общественост и са:

Предоставяне на обучителни материали за заболяването предсърдно мъждене

Обучение за измерване на пулса като най-лесния, безплатен и високоефективен начин за ранно откриване на заболяването

Скринингови акции в различни градове на България и измерване на пулса с пулсоксиметър

Възможност за консултация на пациенти с общопрактикуващите лекари, включили се в Програмата и извършване на специализирана оценка на риска от предсърдно мъждене

Изпращане на пациентите в риск към специалист кардиолог за откриване на заболяването, неговото лечение или проследяване на състоянието след вече назначена терапиия.

Коментари