Публикация

Стартира националната информационна кампания „Имате ли алергия?"

Целта е да се популяризират ранната диагностика и контролът на астмата сред широката общественост


На организиран форум с участието на експерти, граждани и пациенти, в  УМБАЛ „Александровска” бе обявен старта на Национална информационна кампания „Имате ли алергия? Да вървим заедно по пътя на превенцията и контрола!”, чиято цел е да се популяризират ранната диагностика и контролът на астмата сред широката общественост. Инициативата е на Българското дружество по алергология, в партньорство с Университетска болница „Александровска” и Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергии и ХОББ (АББА).

Председателят на БДА проф. Васил Димитров съобщи, че според последната официална информация 150 милиона европейци страдат от някакъв тип алергия, което я прави най-разпространеното хронично заболяване в Европа. До 2025г. половината население на Европа ще бъде засегнато от някакъв тип алергия. Астмата е най-често срещаното хронично заболяване при децата, като в 90% от случаите тя е причинена от алергия. Половината от пациентите в Европа не са правилно диагностицирани. Седем милиона европейци страдат от хранителна алергия, като при 8% от тях има риск от заплашваща тежка алергична реакция, която се проявява внезапно и може да бъде потенциално фатална. Само астмата и алергичният ринит са причина за повече от 100 милиона загубени работни и учебни дни в Европа. Данните показват, че в ЕС годишните парични загуби в резултат на това са до 151 милиарда евро. Правилната диагноза и адекватното лечение могат да доведат до спестяване на повече от 142 милиарда евро годишно.

От изнесените от специалистите данни стана ясно, че алергиите и астмата представляват сериозен медико-социален проблем за Европа, и България не прави изключение от общата статистика. Това е причината медицински специалисти, пациенти и институции да се обединят в една кауза за по-добра информираност на обществото за социалната значимост на астмата и алергиите.

Освен да се информират, присъстващите на форума имаха възможност да  изследват своите дихателни показатели, да се тестуват за алергии, да се запознаят с поленовия календар и да наблюдават под микроскоп основните алергени.

Откриването на информационната кампания завърши със засаждане на елхи и брези в парка на болницата. Мероприятието е свързано със замърсяването на въздуха, което пряко влияе върху човешкото здраве и има отношение най-вече към развитието на астмата и алергичния ринит.

Националната информационна кампания „Имате ли алергия? Да вървим заедно по пътя на превенцията и контрола!” ще се проведе в 8 града от страната, в периода май-декември, с участието на водещи специалисти от Българското дружество по алергология, Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ „Александровска” и АББА, които ще преглеждат, консултират и информират гражданите безплатно. 

Коментари