Публикация

От 1 декември може да се смени личният лекар


Всеки здравноосигурен може да смени личния си лекар от 1 до 31 декември, като се регистрира при нов, напомня Националната здравноосигурителна каса.

Такава пререгистрация се извършва два пъти годишно – през юни и декември.

При избора на нов общопрактикуващ лекар не се изисква уведомяване на досегашния. Отписването на пациенти от листата на даден лекар се извършва по служебен път от Районната здравноосигурителна каса.

Пациентът, който иска да смени своя личен лекар, трябва да закупи регистрационна форма за постоянен избор. Попълненият формуляр, здравноосигурителната книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус се представят на предпочетения нов медик.

Ако все още няма здравноосигурителна книжка, смяната се извършва с третия екземпляр от регистрационната форма за избор на лекар.

За улеснение на гражданите, в РЗОК са изложени списъци с имената, адресите, телефонните номера и специалностите на лекарите, сключили договор със здравната каса.

Хората, които пребивават в друго населено място за период от един до пет месеца, трябва да направят временен избор на общопрактикуващ лекар.

Коментари