Публикация

Д-р Ерсин Ходжаджиков предупреждава: Не влизайте в тоалетната с телефон (ВИДЕО)

Използването на мобилни устройства удължава престоя във WC-то, а продължителното заседяване върху тоалетната чиния е предпоставка за възникване на хемороиди, категоричен е хирургът


От хемороиди страда 15%-45% от населението, по-често мъжете. Тревожна е тенденцията, че все по-млади хора биват засегнати от това болезнено и неприятно страдание.

Причината за хемороидите най-често е заседналият начин на живот и широката употреба на мобилни устройства, които правят младите статични, твърди хирургът д-р Ерсин Ходжаджиков.

Специалистът предупреждава, че влизането в тоалетната с телефон или таблет удължават престоя във WC-то, а  продължителното заседяване върху тоалетната чиния е предпоставка за възникване на хемороиди.

Най-често първият симптом за появата на хемороиди е кървенето - наличието на аленочервена кръв при изхождане и след това. Други характерни симптоми са:

  • болка;
  • дискомфорт;
  • сърбеж;
  • секреция;
  • подутини в областта на ануса.

Много пациенти изпитват страх или неудобство и чакат прекалено дълго, преди да се обърнат за помощ към лекар, споделя д-р Ходжаджиков. Това е допълнителен проблем, тъй като всяко едно забавяне води до по-трудни и по-бавни резултати, категоричен е специалистът.

Лечението на хемороиди обикновено е симптоматично с медикаменти, които могат да бъдат в различна форма (таблетки, свещички, унгвенти и др.). Напоследък се наложи препаратът Прокто-изи, който има доста добър ефект върху преодоляването на симптомите на хемороиди. 

При по-тежки случай се налага оперативно лечение.

Д-р Ерсин Ходжаджиков е специалист по хирургия в УМБАЛСМ Пирогов и ЮНИОН КЛИНИК

Коментари