Публикация

Д-р Мариела Даскалова – акушер-гинеколог, за ролята на Пренатест в пренаталната грижа

Вече повече от 3 години Пренатест е достъпен за българските пациенти. За това време Пренатест успя да се утвърди като тест №1 сред Неинвазивните пренатални тестове (НИПТ) и е предпочитан избор за лекари и пациенти.

 

В началото на годината Пренатест достигна и до своя хиляден пациент – Марияна Георгиева на 35 години, от град Пловдив, която екипът ни зарадва с подарък – безплатен Пренатест.

Д-р Мариела Даскалова от Център за репродуктивно здраве „ Д-р Васил Даскалов” – гр. Пловдив е до Марияна от успешното й зачеване, през целия етап на проследяване на бременността. Ето какво сподели пред нашия екип д-р Даскалова за ролята на Пренатест в пренаталната грижа.

Д-р Даскалова, Вие с д-р Даскалов сте едни от първите специалисти в България, които предлагат Пренатест като алтернатива на инвазивната диагностика. Как се възприе изследването от Вашите пациенти?

Нашата практика е насочена към проследяване на бременност с риск, т.е. бременност, която е застрашена от заболявания или други състояния на жената. В тази група влизат жени с риск от развитие на диабет, възраст над 35 години, кръвно групова несъвместимост с биологичния баща, с наднормено тегло и т.н. Особен и много важен сегмент в работата ни са бременните след инфертилитет, както и бъдещи родители с редки заболявания. При проследяването на такива бременности се налага да препоръчваме повече изследвания, а и жените са наясно с необходимостта от големия брой тестове и консултации.

Смятате ли, че пациентите в нашата страна са достатъчно добре информирани за неинвазивните пренатални тестове? Запознати ли са с предимствата на Пренатест?

Повече информация никога не е излишна и затова ние подкрепяме всички информационни кампании, както и сами организираме такива. Информираният човек е по-загрижен за здравето си, по-трудно се манипулира, има отговорно поведение спрямо здравето на другите хора и когато е поставен в ситуация да решава какво да избере, обикновено прави по-правилен избор, в сравнение с хората, които не са информирани и здравната им култура е по-ниска.

Смятате ли, че на българския пациент му трябваше повече време, за да възприеме тази нова технология на тестване?

Всяка нова технология изисква известен период от време, докато се възприеме като стандартна. Човекът по принцип е консервативен и е логично да се отнася с известно недоверие към новостите. Аз много добре си спомням, когато на един от световните  конгреси по фетална медицина, преди години, за първи път чух за cfDNA тестовете (неинвазивни пренатални тестове, базирани на анализ на циркулиращо фетално ДНК в майчината кръв) си помислих, че това е невероятен пробив в медицинската наука, но едва ли ще доживея да го видя приложен в практиката. Е, реалността опроверга песимизма ми. За щастие на специалистите и на пациентите, новостите в науката вече много бързо навлизат и в масовата практика.

Вече повече от три години, Вие като специалист, препоръчвате на пациентите си извършването на Пренатест – какво показва Вашият опит?

Практиката ни показва, че бременните жени са все по-информирани за новостите в медицината и дори сами се обръщат към нас с въпроси за ползите от различните тестове, за сроковете за извършване, какво показват и за какви заболявания е възможно да се проведе скрининг.

Смятате ли, че Пренатест е добре да се извършва от всички бременни жени, а не само от тези, които попадат в така наречените по-високо рискови групи?

Ние сме привърженици на всички тестове, които са силно информативни за лекаря и носят спокойствие на нашите бременни. По-високо рисковите групи бременни са обект на повишено внимание от страна на лекаря, но трябва да имаме предвид факта, че при всяка бременност има риск от хромозомни аномалии, дори ако първоначално сме я оценили като ниско рискова.

Какво според Вас прави един неинвазивен пренатален тест по-надежден от друг? Какво би ви накарало да изберете да работите с определен тест?

Неинвазивните пренатални тестове, основани на диагностика чрез свободна ДНК в майчината кръв (cfDNA) се различават по възможност за скрининг за отделни хромозомни дефекти, цена, логистика – до коя държава се изпраща пробата, срок за получаване на резултата, екип и поддръжка от българска страна и т.н. Това са все фактори, които са важни в избора на тест.

Важно ли е за Вас и пациентите резултатът от този вид изследвания да бъде разчетен от специалист по медицинска генетика и защо?

Не просто е важно, а е задължително! Проследяването на бременността е задължение на специалиста по акушерство и гинекология, но много често се налага да се работи в екип с други специалисти с различни специалности, в това число и генетик.  Неговата работа е изключително важна при бременните с открит хромозомен дефект и той е специалистът, който ще даде насоки за поведение при тази бременност.

Какъв е случаят при дамите с многоплодна бременност?

Проследяването на многоплодната бременност по принцип е предизвикателство за съвременната медицина. При тях, поради риска от усложнения, вниманието на специалистите е засилено и стремежът ни да направим най-доброто за успешния изход на бременността изисква да предлагаме всички съвременни методи на скрининг, диагностика и лечение.

Защо е важно генетичните аномалии при плода да бъдат установени на възможно най-ранен етап?

Съвременната наука е насочена към ранно откриване на заболявания и предразположения към тях. Нивото на диагностика в много области е толкова високо, че не е нужно да чакаме едно заболяване да се прояви, за да вземем мерки. Това с особена сила важи за пренаталната медицина. Ранното откриване на дадено заболяване ни дава възможност да вземем адекватни мерки, включително и по време на бременността. За наша радост, в България можем да предложим най-съвременни методи за лечение, в това число и вътреутробна хирургия. А и бременната жена в нашия век иска да има информация за това, което се случва с нейното бебе, а не едва при раждането да разбере всичко ли е наред или има проблем.

Какви могат да бъдат физическите и психологическите моменти при пациента, ако аномалия при плода се установи на късен етап от бременността?

Когато родителите са информирани навреме, те имат възможност да проведат, още по време на бременността консултации с различните специалисти, отговорни за лечението на тяхното дете, по време и след раждане. Това, смея да твърдя, им спестява много нерви и прави лечението значително по-успешно. И обратно, ако аномалията не е установена вътреутробно и родителите очакват раждането на здраво бебе, а то се роди с дефект, дори и когато не е животозастрашаващ, стресът, на който родителите са подложени, тяхната липса на готовност за адекватна реакция, забавя и утежнява лечението. В отделни случаи раждането на дете със здравословен проблем може да изисква това да стане в специализирано лечебно заведение и при готовност на екип за незабавна реакция. Ако това е установено вътреутробно, сами разбирате, че родителите ще успеят да направят най-доброто за своето дете.

Пренатест предлага различни пакети, които покриват различен брой генетични аномалии. Кой е най-предпочитан сред Вашите пациенти и защо?

Голяма част от бременните жени избират да проведат скрининг за всички или за повечето хромозомни дефекти, за които това е възможно. Техният избор е логичен, тъй като с една проба получават цялата налична информация.

Кои са най-честите причини, поради които пациентите решават да направят Пренатест?

Най-често това е препоръка от страна на лекар, въз основа на предишни бременности или раждане на дете с хромозомна аномалия, при по-високо рисковите групи пациенти, както и такива, които нямат определени рискове, но желаят да се възползват от предимствата на съвременната медицина. Целта винаги е една – бременността да завърши с раждането на живо и здраво бебе от жива и здрава майка.

 

Коментари