Публикация

Смъртността от рак в Европа намалява


Ограничаването на тютюнопушенето в Европа и подобряването на скрининговите програми са довели до намаляването на броя на смъртните случаи от рак.

В италианско изследване, публикувано в Annals of Oncology, са анализирани данни от два периода - между 1990 и 1994 г., и между 2000 и 2004 г. Резултатите показват, че като цяло смъртността от рак в Европа е намаляла с 9% при мъжете и 8% при жените.

Изследователите отчитат, че в някои страни, в които консумацията на алкохол и цигари е по-голяма, се е повишил и процентът на смъртните случаи от рак на белите дробове (например сред жените пушачки от Шотландия и Унгария), устата, гърлото и хранопровода.

В резултат на ранната диагностика и по-доброто лечение смъртността от рак на маточната шийка и на гърдата също е намаляла.

По-нататъшното ограничаване на тютюнопушенето остава ключов приоритет за контрола на раковите заболявания в Европа. Останалите стъпки, които трябва да предприеме ЕС срещу рака, са ограничаване на консумацията на алкохол, подобряване на храненето и скрининговите програми и овладяване на проблема със затлъстяването, допълват учените. 

Коментари