Публикация

Д-р Москов: Над 1.5 млн. лв. от Фонда за лечение на деца са изразходвани неправомерно

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов обяви, че промените във Фонда за лечение на деца са продиктувани от доказателства за неправомерно харчене на пари.


След промените във Фонда за лечение на деца, той работи много много по-бързо от преди. Това обяви в интервю за bTV министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. По думите му няма нито едно дете, на което лечението да не е гарантирано.

Министърът коментира, че е сменил ръководството на фонда и неговите служители, след като в министерството е получен доклад за нарушения. Той отбеляза, че в деня, в който ГДБОБ извърши арести, те са извикали с официално писмо инспектората на МЗ да се включи в проверката. „От инспектората научих, че ГДБОБ са набрали достатъчно доказателства, за да предприемат задържане и повдигане на обвинения срещу директора на фонда и тези лица“, каза д-р Москов. По думите му в тази ситуация негово задължение е било да предприеме действия фондът да продължи да работи. „Ако директорът на фонда е в ареста по каквато и да е причина, трябва да има работещ фонд, който да осигури процедурата за лечение на децата. Затова съм предприел смяна на директора“, заяви той.

Д-р Москов обясни, че според доклада на службите на МЗ, в течение на една година от парите за лечение на деца са изразходвани неправомерно над 1,5 млн. лв. при бюджет 12 млн. лв. Министърът посочи, че става въпрос за разходи като консултантски и логистични услуги. По думите му фондът няма право да харчи пари за това, защото средствата са за лечение. „Средната стойност на лечение на дете от фонда е около 23 000 лв. Това означава, че с тези пари още около 65 деца е можело да се лекуват“, добави министърът.

 Цялото интервю на министър Москов можете да видите тук. 

Коментари

Мария Шаркова
13 май 2016 17:29

Освен това родители сигнализират за заявления, които са изпратили, но не са входирани. По този начин на тече срокът за произнасяне и изкуствено се намалява броят на забавените случаи.