Публикация

Ген.-майор проф. Николай Петров към специалистите по здравни грижи: Вие сте гръбнака на всяка болница!

ВМА отбеляза Международния ден на сестринството


Военномедицинска академия отбеляза Международния ден на сестринството – 12 май.

Тържественото събрание в аулата на Академията уважиха началникът на ВМА генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров, д.м.н. и заместник-началникът на болницата по учебно-научната дейност полк. доц. д-р Румен Попов, д.м..

Честит празник, радвам се, че имам възможност, макар и в аванс да Ви поздравя по случай Вашия празник. Винаги съм бил убеден на 100%, че Вие сте гръбнака на всяко лечебно заведение. Радвам се, че работя с Вас, обърна се към присъстващите в залата професионалисти по здравни грижи началникът на ВМА.

Той отбеляза още, че именно тяхната работа е една от най-неоправданите. По думите му, въпреки че навсякъде се говори за недостиг на лекари, ако се тегли чертата, ще се види, че по-големият проблем са именно сестрите.

Генерал-майор професор Николай Петров отбеляза и че в страната все повече се говори институти за подготовка на медицински сестри. Той подчерта, заедно с доц. Румен Попов и „Учебен отдел” усилено работят в тази насока и изрази надежда един ден и ВМА да може да обучава и дипломира медицински сестри, защото недостигът е голям.

Трябва да си дадем сметка, че Вашият труд е неоценим, но в същото време недостатъчно заплатен. Нищо не бихме могли да представляваме, ако Ви няма. Надявам се нещата да се променят, да получите удовлетворение и да имате по-голямо чувство за завършеност от Вашата работа. Много Ви ценя като хора и изключително много разчитаме на Вас, заяви началникът на ВМА.

Трима служители на ВМА бяха номинирани и наградени на регионално и национално ниво в конкурса на БАПЗГ за „Професионалист на годината 2015”. Наградите връчи заместник-началникът на ВМА по учебно-научната дейност полк. доц. д-р Румен Попов, д.м.:

1.       Невенка Радкова Бонинска, старши рентгенов лаборант в Клиника по конвенционална рентгенова терапия на ВМА, е класирана и наградена на национално ниво в конкурса „Професионалист на годината 2015” в категория „Ръководител по здравни грижи”;

2.       Надежда Дойчинов аДичкова – медицински лаборант в Катедра по обща и клинична патология на ВМА, е номинирана и наградена на национално ниво в конкурса „Професионалист на годината 2015” в категория „Медицински лаборант”;

3.       Лорета Добринова Колева – медицинска сестра в Клиника „Гръдна хирургия” ма ВМА, е номинирана и наградена на регионално ниво в конкурса „Професионалист на годината 2015”.

Уважаеми колеги, всички Вие сте избрали тази отговорна и хуманна професия и сте се отдали на нея. Вие сте тези, които дарявате най-ценните грижи на хората. Желая Ви да сте здрави и занапред достойно да изпълнявате своя хуманен дълг, заяви в обръщението си Теменуга Дякова, главна сестра – ВМА.

Международният ден на сестринството е нашият професионален, но и личен празник, защото сестринството остава символ на всеотдайна човешка грижа. Убедена съм, че всяка една от нас е открила и оценила значението и смисъла на нашата професия, че е намерила своите доводи и причини да остане вярна на човешкия си и професионален дълг. Нека си пожелаем да бъдем винаги здрави и още мъничко по-силни – всеки ден, допълни от своя страна Здравка Петрова, председател на УС на Дружеството на БАПЗГ към ВМА.

Коментари