Публикация

Болница „Тракия” организира безплатни кардиологични прегледи на 17 май – Световният ден за борба с хипертонията

Безплатни кардиологични прегледи ще се проведат в Болница „Тракия” в Стара Загора на 17 май. Те ще се извършат от екипа на д-р Борислав Борисов, началник на отделението по Инвазивна кардиология в лечебното заведение.


Прегледите ще започнат в 13.00 ч. и ще приключат в 17.00 ч. За да се явите на тях, е нужно предварително записване на телефона на регистратурата на болницата 042/98 7777.

На 17 май Болница «Тракия» съвместно със студенти по медицина към Тракийския университет и представители на Асоциацията на студентите медици в България ще проведaт и безплатно измерване на кръвното на гражданите в центъра на града. Акцията ще започне в 11 ч. и ще приключи в 14 ч.  

Инициативите са по случай Световния ден за борба с високото кръвно, който се организира ежегодно от Световната лига по хипертония. Тази година неговото мото е „научи твоите стойности”, като целта е да се заостри вниманието на хората върху рисковете от високото кръвно налягане.

Според даните на Световната лига артериалната хипертония е водещата причина за смъртните случаи и инвалидизацията сред хората. Тя често става причина за сърдечносъдови усложнения, мозъчен инсулт, инфаркт на миокарда, сърдечна и бъбречна недостатъчност. 9.4 милиона от смъртните случаи през 2010 г. или 18% от всички са следствие на високото кръвно. У нас по данни на Националния център обществено здраве и анализи от високо кръвно страдат над 2 милиона души, като всеки шести хипертоник не знае за заболяването си, а всеки трети го пренебрегва. Сред основните рискови фактори за високото кръвно са наднорменото тегло и затлъстяване, злоупотребата с готварска сол, намалената физическа активност, тютюнопушенето, повишената консумация на алкохол.

Коментари