Публикация

Какво е биотин и кои са ползите му за човешкото здраве

Какво е биотин и кои са ползите му за човешкото здраве

Биотинът е открит в края на 30-те години на миналия век и тъй като произлиза от гръцката дума bios името му означава «живот». Познат е още като витамин В7 или витамин Н, както и като коензим R. 

Той е водноразтворим витамин, който носи на организма следните ползи:

  • Помага за синтезирането на мастни киселини, аминокиселини и глюкоза. Важен е за производството на междуклетъчни ензими, за костния мозък, кръвните клетки и нервната тъкан.
  • Помага на метаболизма и за по-доброто усвояване на протеините.
  • Бори стреса и намалява напрежението.
  • Облекчава болките в мускулите след физически труд и спорт. 

В човешкото тяло биотин се съдържа в мозъка, черния дроб, мускулната тъкан и червата.

Храни, богати на биотин са домати, маруля, моркови, бадеми, пилешко месо, фъстъци, яйца, краставици, зеле, козе мляко, краве мляко, карфиол, малини, банани, ягоди, гъби, диня, гъби, овес, орехи.

Биотинът е сравнително устойчив на висока температура, светлина и кислород, затова и загубите на здравословни ефекти след термична обработка не са големи.


Наричат го още витамин на красотата,

защото помага да се нормализира дейността на мастните жлези и оказва влияние върху съдържанието на мазнини в кожата. Участва в производството на колаген, който забавя стареенето и осигурява еластичността на кожата. Разкрасяващият витамин подобрява кръвната циркулация, подхранва и хидратира кожата в дълбочина, глади бръчките. Препоръчва се като добавка и при кожни проблеми като дерматит или екзема.

Когато има недостиг на биотин,  кожата е суха и бледа, а косата пада и губи блясък. Този важен витамин пoмaгa зa фopмиpaнe и поддържане нa xимичнитe структури в кератина - основния протеин в косата, затова и най-често попада в козметични продукти за здрава грива. Витаминът помага за бързия растеж на косата и предпазва от косопад, възстановява увредените и изтощени къдрици, като хидратира и подхранва. Помага за намаляване на пърхота чрез активно хидратиране и подхранване на скалпа, предпазва при вредни влияния, замърсявания и химикали. Заздравява меките, чупливи и разслояващи се нокти.

Биотинът заздравява косата и ноктите

Коментари