Публикация

Лекарствата срещу хипертония стават безполезни

Лекарствата за високо кръвно стават безполезни заради температурните промени - от студено към топло и обратно, както и играта на барометъра.



Лекарствата за високо кръвно стават безполезни заради температурните промени - от студено към топло и обратно, както и играта на барометъра. "Дозите трябва да се променят, а не рядко и самият медикамент, съобщиха от Българската лига по хипертония. Оттам препоръчват преди началото на лятото хората с високо налягане да посетят кардиолог. Причината е, че със затоплянето кръвоносните съдове се разширяват, кръвното в много случаи се нормализира или е близко до оптималните стойности. Хапчетата трябва да се намалят, а в някои случаи и сменят.

 

Освен хипертониците уязвими по време на температурните промени са и страдащите от стенокардия. Причината е, че техните заболявания забавят адаптационните възможности на организма. Колкото промяната на времето е по-ряз-ка, толкова нивото на стресови хормони скача, променят се стойностите на инсулин, холестерол и липиди -все компоненти, които също удрят по кръвното налягане.

 

Стойността на нормалното кръвно налягане е 120/80. Показателите над 120/80, но под 140/90 показват, че е нужно човек да бъде нащрек. Крайно време е той да преразгледате житейските си позиции и сериозно да се заемете със своето здраве. Независимо на колко години е болният - дали е в пенсия или наскоро е завършил университет. Всички стойности над 140/90 подсказват за хипертонична болест. При такива показатели не бива да се пропуска консултацията с кардиолог, който ще изпише подходящите лекарства. Те трябва да се приемат по схемата, препоръчана от доктора дори, ако стойностите на кръвното налягане са нормални. Причината е, че хапчетата поддържат постоянно нивото на кръвното налягане при всякакви обстоятелства.


Коментари