Публикация

Д-р Москов назначи национален консултант по здравни грижи

В деня на сестринството – 12 май се провежда Четвъртия национален конгрес на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.



Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов назначи национален консултант по здравни грижи. Това стана на Четвъртия национален конгрес  на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, който се провежда в София на 12-13 май 2016 г. Заповедта бе връчена  на проф. Соня Тончева. Министърът припомни, че от дълги години съсловната организация се бори за създаването на такава длъжност. Той подчерта, че от този момент нататък националният консултант по здравни грижи ще трябва да работи съвместно с министерството за остойностяването на труда на професионалистите по здравни грижи и начина, по който гилдията върви напред. Д-р Москов също така връчи на БАПЗГ почетен плакет на МЗ за принос в развитието на здравеопазването.

Председателят на съсловната организация Милка Василева поздрави медицинските специалисти по случай техния професионален празник – 12 май. Тя каза, че през тази година Международния ден на сестринството  е посветен на подобряването на гъвкавостта на здравните системи. По думите й медиците трябва да насочат усилията си в развитието на своя професионален потенциал. Василева обаче отчете, че това няма да е лесно, заради недофинансирането на здравеопазването в страната. Тя заяви, че професионалистите по здравни грижи са поставени в унизително положение, поради лошите условия на труд. Според нея това е причината много от медицинските сестри да  имат влошени здравословни показатели.

Председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова благодари на БАПЗГ за това, че са коректни партньори в законодателната дейност. Тя изрази надежда работата на политиците да допринесе за това професионалистите по здравни грижи да получат по-добри условия за работа.

Коментари