Публикация

Над 1 милион лева дарения за ВМА през последната година

Най-важният капитал на болницата остава персоналът


Военномедицинска академия в момента се намира в перфектна кондиция – по отношение на финанси, по отношение на кадри и във всички направления, в които развива дейност.
 
Това заяви началникът на болницата генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров,д.м.н. по време на Общо събрание на личния състав по повод 6-и май - Деня на храбростта и празник на българската армия и 12-и май – Международния ден на сестринството. Събранието премина в духа и на предстоящата 125-а годишнина, която ВМА ще отбележи през месец декември.
 
Уважаеми колеги и гости, бих искал отново да поздравя гръбнака на нашата работа – сестринското съсловие, и  да пожелая да сте живи и здрави, да сте винаги до нас, да ни помагате, защото без вас ние сме едно нищо, заяви в обръщението си началникът на ВМА.
 
Генерал-майор професор Петров за пореден път подчерта, че най-ценният капитал на болницата е човешкият и благодари на колегите си, което непрекъснато доказват, че Военномедицинска академия е най-добрата болница в България.
 
Изключително сме доволни да бъдем и реципиенти на множество дарения.

За около година ние получихме дарения за над 1 милион лева,

изтъкна още той и представи последното дарение – 2 наркозни апарата, на стойност 63 хиляди лева и закупени с помощта на г-н Петър Манджуков, който също присъстваше в залата.
 
За благородния му жест, ръководството на болницата му връчи благодарствена грамота.
 
Като парична стойност е много по-малко от това, което вие дарихте на нас, но като духовна - е изключително голяма,  защото когато човек дарява, без да е получил нищо, това е най-духовното, най-хуманното, най-християнското, заяви началникът на ВМА.
 
От своя страна г-н Петър Манджуков благодари на цялото ръководство и даде ясен знак, че сътрудничеството между двете страни ще продължи:

Искам да благодаря на професор Николай Петров  за това, че начинът, по който той стои като специалист и ръководител, събужда у хора като мен пълно доверие за неговата всеотдайност да даде максимум от своята експертиза и своя управленски опит, за да може ВМА да продължи да бъде най-престижното лечебно заведение в страната.
 
По време на заседанието беше представен кратък отчет за дейността и начертани бъдещите аспекти, по които ще се работи. От думите на генерал-майор професор Николай Петров стана ясно, че тази година стартира дейността си Военномедицинския колеж. Освен това, той като член на Управителния съвет на Съвета на ректорите, ще направи всичко възможно в рамките на година ВМА да стартира обучение на сестри и на лекари.
 
По отношение на лечебната дейност – работи се по няколко големи проекта – единият е в областта на „Неврохирургията”, а другият – на „Урологията”.
Предстои да направим сдружение между нас, Университетска болница „Лозенец” и няколко частни болници, което ще ни окрупни като обем, качество и достъпност за пациентите, поясни още началникът на ВМА.
 
Сред амбициите на ръководството са развиване обема, качеството на дейност, тренироваността на ВМОБР.  Тече сертифициране на втори екип за авиомедицинска евакуация.
 
Предвидени са средства за: ремонта за помещенията за скенера в МБАЛ-Варна; още 2 палатки към ВМОБР; транспортна апаратура за поддържане на жизнени функции; 4 наркозни апарата; биохимичния анализатор в МБАЛ-Пловдив; дефибрилатори; софтуер и хардуер; 3 комплекта лапароскопска апаратура; 2 скенера за болниците в Сливен и Пловдив. На финалната права са преговорите по обществената поръчка за нов скенер за София, който ще бъде като характеристики и качества толкова добър, че в България няма да има такъв. 
По случай 6-и май - Деня на храбростта и празник на българската армия със заповед на министъра на отбраната Николай Ненчев бяха наградени следните служители:
 
  • С награден знак „За вярна служба под знамената” – IV степен – полковник доцент Владимир Василев – доцент в Катедра „Ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия” – ВМА. Наградата е връчена лично от министъра на отбраната г-н Николай Ненчев по време на официална церемония на 6-и май в резиденция "Лозенец";
  • Със „Знак на Министерството на отбраната” – цивилен служител Александра Михова – началник на сектор „Обществени поръчки” в централната администрация на ВМА;
  • С предметна награда Бинокъл „Б8x30” – майор доктор Владислав Иванов – началник на медицински пункт, старши авиолекар във в.ф. 52090 – Долна Митрополия на медицински пунктове към МБАЛ-Плевен на ВМА;
  • С „Грамота” – цивилен служител Мариета Иванова – санитар в Клиника „Интензивно лечение” в Катедра „Анестезиология и интензивно лечение” на ВМА.

Коментари