Публикация

КАКВИ НАРКОТИЦИ СА ИЗПОЛЗВАЛИ В ДРЕВЕН РИМ

Какви наркотични вещества са използвали в древен Рим и по-точно какви наркотични растения са отглеждали и как са ги използвали.


Канабис
В Древен Рим канабисът бил оценен от Диоскорид, личен лекар на император Нерон, който му дава името cannabis emeros (питомен коноп) и описва използването му като лекарство: (De materia medica кн. III, гл. (165). 
Някои го наричат каннабиум, други — схенострофон („канатовъртящ“), „астерион“ (звездообразен). Това е растение, което е много полезно за изготвяне на здрави въжета. Има листа с неприятен мирис, напомнящ на пепел и кръгли плодове, които, бъдейки изядени в големи количества - водят до безплодие. Накапи в ушите сок от млад коноп, който е хубаво средство от ушни заболявания». 
През античната епоха се предпочитат медикаменти, които се прилагат външно. Така ефектът е по-лесно видим. Проблемът с дозировката на лекарствата е голям, особено при растения, които имат отровно действие и се приемат в по-големи количества. Много от тях били прилагани като упойка. Целз (III.10.2) дава данни за обезболяващи средства срещу главоболие (opium). Вероятно по българските земи макът е използван като опойващо срeдство, както мандрагората и конопа. (Canabis sativa)

Херодот споменава, че траките отглеждали много коноп, използвали го като опиат и с медицинска цел. За родина на конопа се смята Югозападна Азия, където започва отглеждането му преди около 4000 години. Към средата на II хил. Пр. Хр. скитите го пренасят от Централна Азия към степите, северно от Черно море. Култивират го с три основни предназначения: за ткестил, като маслодайно расетние и за опиати. Херодот отбелязва, че до 484 г. пр. Хр. конопът не еизвестен нито в Гърция, нито в Рим. Гърците го усвояват от траките. До Рим канабисът достига около I в. пр. Хр. Римляните го използват като медицинско средство и за изработването на корабни въжета. Макът е отглеждан заради смолистия сок, използван в медицината за опиати. Гален също забелязва свойствата на мака  като сънотворно, но сопред него най-силен е маковият сок, после е самият мак и най-слабо действа маковото семе.

Опиумът и използването му също е описан от Диоскорид, но Плиний Стари дава най-детайлно обяснение за неговите обезболяващи свойства в книгата си "Естествена История" XX, 198-203.

Пелин
Съхранен е един документ, в който Плиний, комендант на крепостта в Августа Треверум в Западна Германия, се жалва, че войниците му събират „абсинтум”- пелин и го варят в котли, след което се напиват с вонливата отвара и цял ден ходят „като в мъгла”. За да се бори ефективно с порока, Плиний моли да се доставя обикновено вино от Италия. 

Мораво рогче
Думата cerritus е доста интересна и заслужава да се спомене. Оксфордският латински речник определя, че тази дума означава обладан от Церера, безумен, луд. 
Известно е, че символът на Церера са житните растения и макът. Кутийката на мака, както знаем е със сънотворен ефект, заради опиоидите, които се съдържат в латекса (сока на кутийката). Както беше указано по-горе, римляните са наричали изсушения сок - опиум (Plin. Nat. 20,199). 
Но и на зърната на житните растения паразитира гъба, наречена от Линей мораво рогче - 'Claviceps purpurea'. Ако при стриването на зърната за хляб в брашното попадне и тази гъба, консумиралият може да се интоксикира и да получи ерготизъм (гангренозен или конвулсивен), заради алкалоидите които се съдържат в гъбата (Ерготамин, Ерготин, Ергометрин), а също и да получи халюцинации, заради амида на лизерговата киселина (диетиламидът на която пък е добре познатия ЛСД). Хипотезата на откривателя на Ерготамина и синтезиралият за първи път ЛСД - Алберт Хофман е, че напитката кюкеон, използвана в Евлевсинските мистерии, е съдържала ръж, заразена с мораво рогче, и в резултат от нея консумиралите изпадали в психеделични състояния.

Коментари

Радвам се, че ви харесва. За Средновековието и Византия трябва да се поровим в някой средновековен трактат. Понеже сега подготвяме нови информационни табла в музея и се занимаваме частично с Анитчността, затова тази информация ни попадна в полезрението.

Бойко Бонев
14 май 2016 10:26

Много готина статия. Дали имате подобна информация и за средновекована България или Византия?