Публикация

Световен ден за борба със СПИН


Световният ден за борба със СПИН се отбелязва от 1988 г.

С вируса на ХИВ живеят над 33 милиона души. На всеки 12 секунди се заразява един човек, а на всеки 16 секунди един умира.

В България са регистрирани над 1 000 ХИВ позитивни . Предполага се обаче, че в действителност са над 4 хиляди. Половината от живеещите с ХИВ у нас са под 30 години.

По повод 1 декември в повечето областни градове ще се извършват безплатни и анонимни консултации и изследвания. Инициативата е част от анти-СПИН кампанията „Бъди в час”, организирана от Министерството на здравеопазването и програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”.

Всеки, който желае, може да провери своя ХИВ статус в мобилните кабинет в двора на Софийския университет (от 9:30 до 11:30 часа) и пред сградата на Фармацевтичния факултет на Медицинския университет  (от 11:00 до 16:00 часа) в столицата.

Междувременно доброволци ще раздават информационни материали и презервативи.

В Благоевград денят ще бъде отбелязан с шествие, в което ще се включат студенти и ученици. То ще приключи с оформянето на „червената панделка” – символ на борбата срещу заболяването.

По повод 1 декември на централния площад в Пловдив ще се проведе рок концерт и акция за раздаване на информационни материали и червени лентички.

В Русе се организира изложба с рисунки на ученици от Математическата гимназия и викторини.

Коментари