Публикация

Защо ваксините са наистина важни

Важна превенция, която ще бъде напълно разяснена от д-р Гломб на 15 май от 17 часа на Голяма сцена на Театър София.


През есента на 2015-та Световната здравна организация обяви един от вирусите, причиняващи детски паралич, за изкоренен. Не без помощта на живата полиомиелитна ваксина. За тема сложна като тази може да се говори много спекулативно и е най-добре да бъде оставена в ръцете на хора, които наистина знаят всички за и против. На Софийския фестивал науката тази година д-р Любомира Николаева-Гломб ще разкаже що е то полиомиелит и защо ваксините са важни за нас. 

Д-р Гломб решава да нарече презентацията си "Без бъдеще", цитирайки един известен вирусолог – Винсент Раканиело, който казва за полиовируса следното: "Поливирусът е вирус с блестящо минало, но без бъдеще. Блестящо минало, защото много от фундаменталните открития във вирусологията и молекулярната биология са направени на модела на полиовируса. А без бъдеще, защото когато СЗО обяви, че полиомиелитът е изкоренен като заболяване, всички лаборатории, в които се съхранява този вирус, ще трябва да го унищожат. И вероятно ще останат само една или две лаборатории, където ще се съхраняват полиовируси под изключително строг контрол. Нещо подобно на съхранението на вируса на едрата шарка."

Какво представлява с прости думи една ваксина? - автор на статията Вера Гоцева

http://www.britishcouncil.bg/news/vaccines-science-festival-2016


Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Логопедия Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Ваксини полиомиелит ползи от ваксините Софийски фестивал на науката д-р Гломб Любомира Николаева-Гломб

Коментари