Публикация

Да покажем здрави и красиви стъпала през лятото с помощта на Fungispray – спрей за крака

Симптомите на микоза на стъпалата могат да бъдат с различна интензивност, сезонност, да персистират в лека форма с години


Може би няма човек в активна възраст, който при определени обстоятелства да не се е оплакал от зачервяване, сърбеж, неприятна миризма на стъпалата и поява на петънца по ноктите. Виновник за тези състояния са Гъбичните инфекции на кожата на стъпалата, т. нар. Микози или Tinea pedis. Кожните микози са много чести заболявания, които протичат сравнително леко. Те  предизвикват възпалителни кожни обриви в областта между пръстите на краката и самите стъпала. Ако не се лекуват своевременно могат да ангажират ноктите и да се разпространят по подбедриците, да доведат до развитие на тежки бактериални инфекции – Еризипел / като входна врата от нарушаване целостта на кожата/, а също и до алергични процеси - екземи. При определени състояния – напреднала възраст, диабет, други системни и автоимунни заболявания, прием на медикаменти и антибиотици, имуносупресия и ХИВ, те могат да протичат по-тежко, хронично и да имат сериозна прогноза и затруднена терапия.

Патогенните причинители на кожни микози са нишковидните гъбички -  дерматофити, дрождите и плесените. При Микозата на стъпалата най-често се изолират гъбичките – Trichophyton rubrum, Trichophyton interdigitale, Epidermophyton floccosum.

Какви са причините за развитие на Микоза на стъпалата:

Гъбичките се развиват  във влажна и топла среда. Спорите могат да преживеят с месеци и години в бани, съблекални, басейни. Областта между пръстите е идеалното място за целта, особено при недостатъчно проветряване вследствие на облеклото. Често са засегнати и двата крака едновременно. Някои от  причините за появата на микозата на стъпалата са продължителното носене на затворени и тесни обувки, неподходяща материя на обувките и чорапите, изпотяването, професионално излагане във влажна и топла среда, спортисти, шофьори, недостатъчната хигиена, недоброто подсушаване на стъпалата след баня,  носенето на чужди обувки или чехли, някои заболявания и др.. Пренасянето на гъбичките става от човек на човек при непосредствен контакт, използване на общи кърпи, както и чрез типичните източници на инфекцията – подовете в обществените бани и басейни, обувките, чорапите и текстилните подови покрития. Някои хора са по-предразположени от други, което е свързано с т.нар. водно-липидна мантия на кожата и производството на естествени вещества с антимикотична активност.

Какви са симптомите:

Микозата на стъпалата има 3 основни клинични форми: Еритемо-сквамозна; Интертригинозна/ в гънките/ и Дисхидротична.

Симптомите на микоза на стъпалата могат да бъдат с различна интензивност, сезонност, да персистират в лека форма с години. Типични оплаквания са зачервяването, лющенето, подсичането, лошата миризма  и сърбежът. Най-често първите обриви се появяват между четвъртия и петия пръст на ходилото, като могат да бъдат от незначително зачервяване и лющене със сърбеж до болезнено разраняване на кожата. В периферията могат да се образуват множество малки мехурчета. Инфекцията може да засегне цялото ходило, както и ноктите на краката, които променят своята структура и цвят и могат да се надигнат и отлепят.

Диагностика:

При диагностицирането на микозата на стъпалата от особена важност е да се определят причините за заболяването и да се направят съответните микологични изследвания в специализирана лаборатория.  Не си поставяйте сами диагнозата! Понякога подобни оплаквания може да са симптом на друго заболяване -  например псориазис, бактериални инфекции, контактен дерматит и др. Диагнозата се поставя чрез клиничен преглед и лабораторно изследване, което включва - Директен микроскопски препарат от кожна сквама или нокътна плочка, Изследване със светлината на Wood и при необходимост Посевки в специални хранителни среди.


Лечени
е


Лечението на гъбичните инфекции на стъпалата се назначава  от специалист – Дерматолог. То се осъществява строго индивидуално и според конкретната форма с локални и системни средства – Антимикотици в определен оптимален срок до наличие на терапевтичен ефект.

Заедно с медикаментозното лечение от изключителна важност е  да се спазват определени хигиенни изисквания и краката да се поддържат сухи. Засегнатите трябва да подсушават добре краката си, да носят памучни чорапи,  да избягват тесни, неудобни обувки и ботуши. Освен това се препоръчва всички предмети, до които се допират краката (чорапи, обувки, чехли) да се обработват с дезинфекциращи средства срещу гъбички.


Превантивни мерки
– по-важни от самото лечение!

Веднъж приключило ефективното лечение на Микозата не е гаранция, че няма да настъпи повторно заразяване. Самото лечение не би могло да предотврати наличието на съответните предзазполагащи външни и индивидуални фактори за поява и носителство на гъбичната инфекция.

За поддържане на доброто състояние на стъпалата и целостта на кожата в периодите извън активно лечение е необходимо да се използват продукти, които предотвратяват изпотяването, имат антибактериална и антимикотична активност, хидратират и омекотяват стъпалата, дезодорират и създават комфорт, могат да се използват неограничено и нямат нежелани ефекти. Един такъв продукт, който вече доказа своите позитивни резултати и който с удоволствие представям е Fungispray – спрей за крака.

 

Fungispray е медицинско изделие, което предпазва от появата на гъбични инфекции на краката, осигурява усещане за свежест и комфорт и омекотява кожата на краката. Фунгиспрей е специално разработен за превенция на разпространение на гъбични инфекции по краката, както и при пациенти с диабет и хора с напукани пети.Фунгиспрей е подходящ и като съпътстваща профилактика на кожата на краката при пациенти прекарали остра и хронична гъбична инфекция на стъпалата, склонни към инфекция и с онихомикоза. 

Фунгиспрей осигурява усещане за комфорт и свежест на краката при хора, страдащи от прекомерно изпотяване на краката, често пътуващи, шофьори, спортисти и др.

Активни съставки: Boric acid, Salvia leaf extract, peppermint oil, tea tree oil, pine oil.

Начин на приложение: Използвайте 2 пъти дневно.


 

Действие на отделните съставки:

Борната киселина има противогъбична активност

•Екстрактът от листата на Салвия  има противогъбичен и противовъзпалителен ефект

•Маслото от Мента съдържа ментол, който осигурява охлаждащия ефект и гарантира добрата миризма

•Маслото от Чаено дърво има антибактериални и противогъбични свойства

•Боровото масло ускорява заздравяването на раните и гарантира добрата миризма

•Маслената основа осигурява омекотяващо и успокояващо действие

 

 Д-р Христина Хайдудова, специалист по дерматология и венерология


Коментари

Няма никакви ограничения относно продължителността на употреба на Фунгиспрей. Можеите да използвате винаги, когато е необходимо, през целия летен сезон или през цялата година, особено ако сте изложени на рисковите фактори споменати по-горе!

Превенцията е много важна - има плувни басейни , за използването на които се изисква документ от лекар за липсата на микотични инфекций по кожата на ходилата .

Д-р Хайдудова , колко дълго мога да използвам Фунгиспрей ?