Публикация

ВМА се включи Националната кампания за профилактика на рака на кожата Евромеланома

130 души бяха префледани от д-р Весел Кантарджиев и екипа му


Клиниката по дерматология и венерология към Военномедицинска академия се включи за пореден път в Националната кампания за профилактика на рака на кожата Евромеланома.

За времето от 09.00 до 13.00 часа бяха прегледани 130 човека лично от началника на клиниката д-р Весел Кантарджиев, както и част от екипа, с който работи - д-р Стефана Грудева и д-р Венцислав Тодоров.

Ние сме част от една кампания, която се провежда в цялата страна. Със съжаление можем да подчертаем, че честотата на кожния рак се увеличава и засяга все повече млади хора, коментира д-р Весел Кантарджиев.

От тях 34 бяха с кожен рак – 1 съмнение за меланом,  което е много добре. Иначе болшинството са доброкачествени състояния на кожата, които се дължат на комбинацията от печенето на слънце, възрастта на хората, типа на кожата. Около 40 души имат нужда от някаква интервенция, поясни още той.

Специалистът успокои, че кожният рак има няколко вида, като по-разпространените не са животозастрашаващи състояния.

Препоръката му – хората да следят и при всяко съмнение за поява на новообразувание веднага да потърсят квалифицирана помощ при дерматолог.

След извършване на първични прегледи пациентите, които подлежат на хоспитализация, се приемат в Клиниката по дерматология към ВМА, където се извършват необходимите изследвания. Най-често срещаното изследване и най-важното за тях е хистопатологичното изследване, спомагащо за поставяне на най- точната диагноза, подчерта още д-р Кантарджиев.

И понеже идва лято, съветът му е хората да използват слънцезащитни средства с фактор 20 или 30, който да не позволява повишаване риска от рак на кожата, както и да я предпазва от стареене.

При хора, които имат изключително светла кожа и много бенки задължително се препоръчва максимален фактор , който да се използва през час-час и половина при излагане на слънце, категоричен е началникът на Клиниката по дерматология и венерология към Военномедицинска академия.

 

 

 

Коментари