Публикация

Бактериите и здравето на кожата

Лекари от Калифорнийския университет доказаха, че бактериите по повърхността на кожата имат важна роля за поддържането на нейното здраве.


Върху кожата обитават многобройни видове бактерии, като тяхната активност може да причини възпаления.
 
В същото време, бактериите, които живеят по повърхността на кожата, предотвратяват големи възпаления при рани и травми. Американските дерматолози открили непознати досега молекулярни инструменти за вникване в механизма на действие на полезните бактерии. В бъдеще това ще подпомогне създаването на нови подходи в лечението на кожните възпаления.

В края на 80-те години е лансирана т.нар. „хигиенна хипотеза”, според която отсъствието на „вредни” микроорганизми в детството повишава риска от болести заради липсващата реакция на имунната система на различни патогени.

Тази хипотеза обясняваше защо алергии и екземи се срещат по-рядко при децата от многодетните фамилии, а нивото на алергиите в развитите страни е много по-високо.

Дерматолозите обясняват, че нормалната кожна микрофлора съдържа определени и обикновено безвредни бактерии, като стафилококи например. Присъствайки в епидермиса, тези бактерии предизвикват активизиране на имунната система , но не и развитите на самата инфекция.

Учените успели да разгадаят механизма, чрез който стафилококите потискат кожните възпаления – това става при посредничеството на молекулата LTA, действаща на кератиноцитите – първичните видове клетки, срещащи се върху повърхността на епидермиса.

 

Коментари