Публикация

„Форум бременност и детско здраве“ представи персонализираната грижа като част от мисията, свързана с отглеждането на най-малките

„Форум бременност и детско здраве“ представи персонализираната грижа като част от мисията, свързана с отглеждането на най-малките

Петото издание на „Форум бременност и детско здраве“ срещна близо 2 000 бъдещи и настоящи родители с част от най-важните теми и проблеми по отношение на раждането и отглеждането на деца.


В програмата на събитието бяха включени четири панела – „Бременност“, „Раждане“, „Новородено“ и „Детско здраве“, а една от лекциите в последния панел надникна в темата за персонализираното хранене като ефективен инструмент в превенцията на детски заболявания.

Боряна Герасимова, съосновател на NutriGen, запозна гостите на зала 3 в НДК с особеностите на детското хранене, съобразено с гените. Лекцията, която се състоя на втория ден от събитието (3 април), постави пред присъстващите бъдещи и настоящи родители важния въпрос „Какво мога да направя сега, за да може моето дете един ден да бъде много здрав 50-годишен човек?“. В рамките на четвърт час аудиторията научи какви са ползите от въвеждането на персонализиран хранителен режим за детето, както и в какви ситуации е препоръчително да се предприеме тази стъпка.

Един от основните акценти в лекцията беше свързан с ранната превенция на заболявания, възможна посредством инструментите на персонализираната медицина. „Дори да имате силна генетична предразположеност към заболяване, което се предава в рода ви, това не означава, че ще го развиете, ако вашият начин на живот е съобразен с вашата наследственост“, сподели Боряна Герасимова. „Генетиката тепърва ще променя начина, по който ние възстановяваме, съхраняваме здравето си и го планираме за в бъдеще“ допълни тя. Запис с подбрани моменти от лекцията е наличен тук.

Три от четирите изследвания в портфолиото на NutriGen намериха място сред услугите и продуктите, анонсирани по време на „Форум бременност и детско здраве”. В контекста на превенцията на детски заболявания беше представен тестът NGHealth – ефективен инструмент в борбата срещу състояния, повлияни от начина на живот, в това число диабет тип 2, намалена костна плътност, сърдечносъдови проблеми и др. Посредством NGDiet бяха адресирани наднорменото тегло и затлъстяването, които в последните две десетилетия засегнаха рекорден брой деца – според статистиката 19,8% от малчуганите до петгодишна възраст в Европа са затлъстели. В полза на активно спортуващите деца беше представен тестът NGSport, с помощта на който родителите могат да изберат спорт и тренировъчен режим за своите наследници, който предполага минимален риск от травми и дава добри възможности за професионална реализация.

Коментари