Публикация

„Форум бременност и детско здраве“ представи персонализираната грижа като част от мисията, свързана с отглеждането на най-малките

Петото издание на „Форум бременност и детско здраве“ срещна близо 2 000 бъдещи и настоящи родители с част от най-важните теми и проблеми по отношение на раждането и отглеждането на деца.


В програмата на събитието бяха включени четири панела – „Бременност“, „Раждане“, „Новородено“ и „Детско здраве“, а една от лекциите в последния панел надникна в темата за персонализираното хранене като ефективен инструмент в превенцията на детски заболявания.

Боряна Герасимова, съосновател на NutriGen, запозна гостите на зала 3 в НДК с особеностите на детското хранене, съобразено с гените. Лекцията, която се състоя на втория ден от събитието (3 април), постави пред присъстващите бъдещи и настоящи родители важния въпрос „Какво мога да направя сега, за да може моето дете един ден да бъде много здрав 50-годишен човек?“. В рамките на четвърт час аудиторията научи какви са ползите от въвеждането на персонализиран хранителен режим за детето, както и в какви ситуации е препоръчително да се предприеме тази стъпка.

Един от основните акценти в лекцията беше свързан с ранната превенция на заболявания, възможна посредством инструментите на персонализираната медицина. „Дори да имате силна генетична предразположеност към заболяване, което се предава в рода ви, това не означава, че ще го развиете, ако вашият начин на живот е съобразен с вашата наследственост“, сподели Боряна Герасимова. „Генетиката тепърва ще променя начина, по който ние възстановяваме, съхраняваме здравето си и го планираме за в бъдеще“ допълни тя. Запис с подбрани моменти от лекцията е наличен тук.

Три от четирите изследвания в портфолиото на NutriGen намериха място сред услугите и продуктите, анонсирани по време на „Форум бременност и детско здраве”. В контекста на превенцията на детски заболявания беше представен тестът NGHealth – ефективен инструмент в борбата срещу състояния, повлияни от начина на живот, в това число диабет тип 2, намалена костна плътност, сърдечносъдови проблеми и др. Посредством NGDiet бяха адресирани наднорменото тегло и затлъстяването, които в последните две десетилетия засегнаха рекорден брой деца – според статистиката 19,8% от малчуганите до петгодишна възраст в Европа са затлъстели. В полза на активно спортуващите деца беше представен тестът NGSport, с помощта на който родителите могат да изберат спорт и тренировъчен режим за своите наследници, който предполага минимален риск от травми и дава добри възможности за професионална реализация.

Акушерство и гинекология Медицинска генетика и ембриология Ортопедия и травматология Педиатрия Социална медицина и здравен мениджмънт Спортна медицина Хранене и диететика Диабет Диети и здравословно хранене Затлъстяване Метаболитен синдром Диабет диета Затлъстяване хранене Метаболитен синдром Травми генетика спорт лечение профилактика тест персонализирана медицина режим ДНК гени нутригеномика нутригенетика превенция метаболизъм килограми тегло програма изследване геном обездвижване контузии контрол на теглото геномна медицина

Коментари